Get Adobe Flash player

Mentális tréning

 

Latvala győzelme a sportpszichológusnak is köszönhető

Jari-Matti Latvala úgy véli, a sportpszichológussal történt találkozói segítették abban, hogy a 2014-es szezonban karrierje legjobb világbajnoki rajtját vegye.

A 28 esztendős finn harmadjára nyerte meg a Svéd Rally-t, aminek eredményeként két forduló után vezeti a világbajnoki ranglistát. Negyven pontot gyűjtött eddig Latvala, így öt egységgel előzi meg címvédő csapattársát, a Svédországban hibázó, így csak hatodik helyen végző Sebastien Ogier-t.

A célba érkezés után Latvala elárulta, az, hogy Christoph Treierrel készül – aki korábban Marcus Grönholmmal is dolgozott –, segítségére volt az összpontosításban, legfőképpen a verseny elején, akkor, amikor nyomás alatt volt, hogy megpróbálja elkapni Ogier-t.

„Sokat segített nekem. Ez egy olyan dolog volt, amit a csapat kért, és én is fontolgattam, hogy jó lenne. Köszönet a csapatnak tehát, hogy gondoltak erre. A mentális tréning, úgy gondolom, minden sportban segíthet.”

Latvala úgy érzi, a szezonban elkönyvelt korai sikerek nagy töltést adnak számára az idei sorozat hátralévő futamain.

„Nehéz volt a szezonkezdet többször is, nem voltak ilyen jó startjaim. És ha lent vagy a kezdetekkor, nagyon nehéz a dolog, félidőben már el is vesztetted a bajnokságot.

Szerettem volna nagyon odafigyelni a szezonkezdetre. Az ötödik helyet csíptem el a Montén, és tudtam, fontos az, hogy jó pozícióban végezzek itt is, hogy érdekesen alakulhasson a bajnokság” – tette hozzá a Volkswagen Motorsport pilótája.

Latvala gyorsasága megvan, ezt régóta láthatjuk tőle, viszont a konzisztens teljesítmény hiányzott eddig a repertoárjából. Ha a sportpszichológus segít abban, hogy a tempó állandósággal párosuljon, a Volkswagen kemény házon belüli csatákkal szembesülhet az évad során.

 

Andrew

 

2014. február 18.