Get Adobe Flash player

A Peugeot 208 T16 a Cioccón mutatkozik be

A többszörös olasz bajnok Paolo Andreuccit érte az a megtiszteltetés, hogy elsőként vigye pályára élesben a Peugeot újdonságát, a 208 T16-ot. Minderre a Rally Il Cioccón, az olasz bajnokság első fordulóján fog sor kerülni.

Andreucci nem csak a bemutatkozó versenyt ejtheti meg a legújabb R5-ös masinával, de a kezdetektől fogva részt is vehetett annak fejlesztésében.

„Ez egy hihetetlenül jól kiegyensúlyozott autó, amit már a 208 R2-nél is felfedezhettem, melyet a múlt évben vezettem” – mondta el a Peugeot egyik legsikeresebb európai pilótája. „Úgy érezni, hogy a kocsi hátulja hihetetlenül lent ül a földön. Az autó eleje is pontosabb, mint a 207 S2000-é, a kormányzás visszajelzése nagyon érzékeny, sokkal közvetlenebb az érzés.”

Mint ahogyan a felfüggesztést, a kocsi 1,6 literes turbómotorját is méltató szavakkal illette Andreucci. „Könnyebb vezetni, mint az S2000-est. A 207-ben teljesen le kellett forgatni a motort, aztán sebességet váltani. A 208 T16-ban nagyon nagy nyomaték érkezik az erőforrástól, úgyhogy sokkal kevesebb a sebességváltás, nem kell várni arra, hogy abba a fordulatszám-tartományba érkezzen, mint ahol korábban volt.”

A nagyobb nyomaték miatt az FIA úgy döntött, az új kategóriában kevesebb sebességfokozatot tartalmazó váltókat alkalmazhatnak csak a gyártók. Míg a Szuper 2000-es kocsikban hatsebességes egységeket szereltek, az R5-ösökben ötfokozatú váltók kapnak szerepet. Ezzel a lépéssel kisebbek és erősebbek lesznek a váltók, ami kedvező a megbízhatóság és a költségek szempontjából is.

Andreucci ugyan fel van villanyozva új versenygépétől, ugyanakkor óvatosságra is int, hiszen a különböző futamokhoz alkalmazkodniuk is kell az autóval. „Még az első versenyen is fejleszteni fogjuk a kocsit” – vélekedett a 48 éves pilóta. „Az lesz a feladatunk most, hogy testre szabjuk a beállításokat, hogy azok megfeleljenek az olasz aszfaltoknak és murváknak, melyek általában nagyon is eltérnek a francia utaktól, amiken a 208 T16 tesztelésének nagy része zajlott. Hozzá kell szoknunk a kocsihoz, amilyen gyorsan csak lehet.”

A Rally Il Cioccóra március 14-16. között kerül sor Toszkána aszfaltos útjain.

 

Andrew