Get Adobe Flash player

Inspiráló díjazások szerte Európában

Az autósport szövetségek különféle díjakkal próbálják bajnokságaik résztvevőit komoly küzdelemre serkenteni szerte Európában.

A finn nemzeti bajnokság első négy futamát követően az SM3 kategóriában – ahová az R1-es és R2-es autók tartoznak – élen álló első öt 25 éves vagy annál fiatalabb versenyző szétlövésen vehet részt, melynek győztese vendégszereplést nyer a rali világbajnokság finn futamára. A szerencsés a Finn Rally-n egy olyan autóval állhat rajthoz, ami a WRC 3-as kategóriában kerül értékelésre. A jutalom magában foglalja a verseny előtti tesztelést és a futamon való részvételt is.

Olaszországban a nemzeti szövetség, a CSAI kínál hasonló nyereményt, egy világbajnoki részvételt a 2015-ös Monte-Carlo Rallye-ra, ezt az új sorozatuk, az R1 Trophy idei győztese fogja kiérdemelni.

A brit autósport szövetség is versenyt hirdetett Road to Wales néven. Ennek értelmében a nemzeti bajnokság dobogósai a tavalyihoz hasonlóan idén sem kell, hogy nevezési díjat fizessenek az év végi brit rali világbajnoki futamra, mint ahogyan a junior és a RallyTwo kategória győztesei sem.

A Challenge Trophy és a Jövő Sztárjai kiírás bajnokai a világbajnoki futammal párhuzamosan zajló háromnapos Nemzeti Rally-n vehetnek részt vendégversenyzőként, hozzájuk társulhat az angol, a wales-i, a skót, az észak-ír és a BTRDA Rally Series bajnoka. Összesen tehát tizenketten rajtolhatnak el a Wales Rally GB-n nevezési díj fizetése nélkül.

A Road to Wales kezdeményezésbe a Fordok különböző típusait fejlesztő és versenyeztető M-Sport is bekapcsolódott. Amennyiben valaki Fiestával nyeri meg a brit bajnokságot, egy Ford Fiesta R5 kormánya mögött rajtolhat el a Wales Rally GB-n. A brit bajnokságot a kétkerékhajtású autók számára írják ki, tavaly ebben a Citroen DS3 R3T-k arattak. Az M-Sport ezt az uralmat szeretné megtörni, emiatt – a brit szövetség engedélyével – csatába küldi az FIA homologizációval nem rendelkező, az R2-es Fiestából továbbfejlesztett, de annál jóval izmosabb R200-at. A díj a cég bónuszrendszerének a csúcsa, hiszen a Fiestákat hajtó sikeres pilóták különböző értékű alkatrészutalványokat nyerhetnek, illetve tesztvezetésen vehetnek részt az M-Sport bázisán.

 

Andrew

 

2014. március 4.