Get Adobe Flash player

Hölgyeké az elsőbbség

A szebbik nem képviselői a kezdetektől fogva képviselik magukat az autósportok világában. Vegyük sorra a történelem legjobb tíz hölgyversenyzőjét.

 

Michele Mouton

Michele nem csak a ralisport, de az autósport legsikeresebb női versenyzője, a mai napig példaképként szolgál minden fiatal hölgyversenyzőnek. Négy rali világbajnoki futamgyőzelmet aratott, és 1982-ben közel állt ahhoz, hogy megnyerje a teljes világbajnokságot. De talán nem ezek voltak a legjobb pillanatai, hanem az, amikor az egyik Pikes Peak győzelme után így vágott vissza a keserűen panaszkodó amerikai Bobby Unsernek: „Ha elég tökös vagy, lefelé is versenyzünk egyet…”

 

Louise-Aitken Walker

Egy Opel Kadett kormánya mögött Louise nyerte a női világbajnoki címet 1990-ben. Ez volt az első olyan világbajnokság, melyen brit pilóta győzött. Ugyanebben az esztendőben az ázsia-óceániai címet is elhódította, viszont volt egy nagy kalandja is, amikor a portugál futamot autójával egy tóba esve fejezte be. Louise legjobb világbajnoki futameredménye egy tízedik hely, ezt a ’91-es RAC Rally-n érte el egy Ford Sierra RS Cosworth 4x4-gyel.

 

Patt Moss

Stirling Moss testvére a rali világ egyik leghíresebb házaspárjának hölgy tagja, ugyanis Erik Carlssonhoz ment hozzá. 1958-ban mutatta meg először igazán tehetségét, amikor Morris Minorjával a figyelemre méltó negyedik helyen fejezte be a RAC Rally-t. Patt nevéhez fűződik a Mini Cooper legelső győzelme, ezt Hollandiában, a Tulip Rally-n szerezte meg 1962-ben. Nem kevesebbszer, mint ötször lett Európa legjobb női pilótája.

 

Inessa Tushkanova

Az ukrán leányzó ugyan nem a legsikeresebb raliversenyző (legalábbis eddig), de Playboy modellként mindenképpen az egyik legelbűvölőbb. Azon dolgozik, hogy egy Mitsubishi Lancerrel nemzetközi versenyeken vehessen részt.

 

Paola de Martini

Paola 1987-ben, mindössze 23 évesen tett szert hírnévre, amikor megnyerte az olasz bajnokságban és az Európa-bajnokságon a hölgyek számára kiírt versengést is. Ebben az esztendőben a kontinensviadal az összetett értékelésében hatodik helyen végzett mellesleg. A következő szezonban az Audi színeiben indult a világbajnokságon, ahol a san remói kilencedik helyezés volt legjobbja, az Európa-bajnokság egyik állomásaként megrendezett San Marino Rally-t ugyanakkor meg is nyerte. Bár az olasz hölgy profi karrierje véget ért, kisebb versenyeken még ma is rajthoz áll.

 

Burcu Cetinkaya

A török televíziós bemondó sportpályafutása síelőként és snowboard-osként kezdődött, ezután keltették fel figyelmét az autók. Első sikereit a Ford Fiesta SportTrophy-n könyvelhette el, ezt követően ült Szuper 2000-es autóba a Red Bull segítségével.

 

Rosemary Smith

Az ír hölgy varrónőként dolgozott, amikor ráébredt, a ralisport sokkal inkább az ő világa. Csakhamar gyári szerződést kötött a Rootes Group-pal, amivel jöttek is a nemzetközi sikerek, köztük az 1965-ös Tulip Rally megnyerése. Miután a következő szezonban technikai szabálytalanság miatt megfosztották Monte-Carlóban a Coupe des Dames győzelmétől, azt mondta, visszavonul, végül mégis folytatta pályafutását.

 

Priscille de Belloy

Priscille-t manapság Mrs. Delecourként ismerhetjük, de annak idején kitűnő sofőrként tartották számon. Első szezonjában, 1994-ben megnyerte a Fiat Cinquecento bajnokságot, majd szerződést kötött a Peugeot-val a 1996-os francia bajnokságra. Két évvel később Stig Blomqvisttal részt vett a Ford Puma fejlesztésében

 

Jutta Kleinschmidt

Jutta az egyetlen hölgy a világon, aki Dakar Rally-t tudott nyerni. Győzelmét 2001-ben egy Mitsubishivel aratta. Sok más versenyzővel ellentétben jelentős technikai tudással érkezett az autósportok világába, mivel pályafutását a BMW-nél kezdte kutató mérnökként. Beceneve is innen ered: „A repülő fizikus”.

 

Molly Taylor

A köztudottan ralis hagyományokkal bíró ausztrál családból származó Molly-t a Pirelli Star Driver sorozat keretein belül a WRC Academy egyik versenyzőjének választották 2011-ben. A kétszeres brit női bajnok hölgy mostanában európai versenyeken vesz részt egy Citroen DS3 R3T-vel. Michele Moutonnal közös vonásként elmondhatja magáról, hogy neki is navigált Fabrizia Pons, mégpedig egy olasz versenyen.

 

Andrew