Get Adobe Flash player

Kanyarlevágás miatt büntetés

 

Nem viselkedett „megfelelően”, ezért megbüntették Mikkelsent

A Volkswagen Motorsport II pilótája, Andreas Mikkelsen ötezer eurós büntetésben részesült, miután a Lengyel Rally második gyorsasági szakaszán szándékosan vágott le egy kanyart, hogy ezzel időt nyerjen. A norvég versenyzőt egyúttal figyelmeztetésben is részesítették, mely szerint ha a 2014-es rali világbajnoki szezon alatt egy újabb ilyen dolgot követ el, kizárják a kérdéses futamról.

A Lengyel Rally versenybírái által kiadott közlemény szerint Mikkelsen és navigátora, Ola Floene elmondta, tettüket előre eltervezték.

 

A versenybíróság által kiadott közlemény a következőképpen szól:

Miután a versenybírók értesültek a második gyorsasági szakaszon (Kruklanki 1) történt eseményről, melyben a Volkswagen Motorsport II 9-es rajtszámú pilótája, Andreas Mikkelsen és navigátora, Ola Floene volt érintett, beidézték a párost és a csapat képviselőjét, hogy jelenjenek meg előttük.

A páros Jost Capitóval, a Volkswagen Motorsport igazgatójával és Sven Smeets csapatvezetővel jelent meg.

A versenybírók megállapították, hogy a páros szándékosan hagyta el a gyorsasági szakasz útvonalát és haladt át amellett lévő mezőn, hogy a szakaszidejét megkísérelje csökkenteni.

A versenybírók a párosnak és a csapat képviselőinek megmutattak egy videót az esetről. A páros elismerte, hogy ez megtörtént és hogy megtervezték ezt a tettet. Azt is kijelentették, hogy nem megfelelően viselkedtek.

A versenybírók a mérlegelést követően a következőképpen határoztak:

1. Kizárásos büntetést alkalmaznak, ha ez a tett a 2014-es rali világbajnoki szezon hátralévő részében ismét előfordul;

2. Azonnali ötezer eurós büntetést alkalmaznak.

A versenybírók kiemelték a tett súlyosságát és a potenciális kockázatot, melyet ez magával hozott.

A versenyzők figyelmét felhívták a fellebbezési jogukra.

 

Morrie Chandler (a versenybíróság elnöke)

Timo Rautiainen

Tomasz Bartos

A Volkswagen azonnal kinyilvánította, nem fellebbez. „Ez egy biztonsági dolog, amit most már valóban értek” – nyilatkozta Mikkelsen a határozat kihirdetését követően. „Erre a kanyarra egy beláthatatlan bukkanó után fordultam, mikor jöttem a pályabejáráson, láttam, hogy hol vannak azok a karók, amik mögött a nézőknek tartózkodniuk kell, és úgy gondoltam, rendben lesz a dolog. A döntés tisztává teszi a szabályokat.”

Az esettel kapcsolatban, melyre állítólag egy rivális csapat hívta fel a figyelmet, Capito a következőket mondta el: „Ez egy igazságos döntés. Nem kellett volna ezt tenni. Nem számít, hogy a csapatunkból vagy a riválisoktól tette ezt valaki, ennek nem szabadott volna megtörténnie.”

 

Andrew

 

2014. július 1.