Get Adobe Flash player

Hogyan is zajlik az FIA munkája? Jarmo Mahonen mesél

 

Manapság a promóter csendben dolgozik a színfalak mögött, a rali világbajnokság gyártói pedig hangosan közlik, mi az, amit szeretnének. Emiatt nehéz megérteni, hogy hogyan működnek az FIA folyamatai, de Jarmo Mahonen, az FIA rali igazgatója segítséget és betekintést nyújt ebbe.

„A fő döntéshozási folyamat tekintetében alapvetően semmi sem változott az utóbbi években. Amikor döntésekre kerül sor például a rali világbajnoksággal kapcsolatban, mindig a rali világbajnokság bizottsága (World Rally Championship Commission – azaz WRCC) tesz előterjesztést a Motorsport Világtanács (World Motorsport Council – WMSC) felé. Végül a Motorsport Világtanács hozza meg a döntést. Egy új elem, hogy egy rali részleget hoztunk létre az FIA-n belül, ami azt jelenti, hogy a rali részleg tesz javaslatot a megfelelő bizottság felé az alapján, hogy mit gondolnak megfelelőnek, miután az emberekkel belsőleg beszéltek. Van egy WRC menedzserünk, Michele Mouton, aki a részleg felé riportál, míg a múltban megfigyelőink voltak a versenyeken, általában egy másik futam versenyigazgatója. Úgy éreztük azonban, hogy egy semleges emberre van szükség, aki megy mindenhová és aki egy kapcsolódási pont a versenyzők, az FIA és a rendezők között. Ez Michele feladata, egy olyan pozíció, mely a múltban nem létezett. A rali bizottság a rali világbajnokság mellett folyamatosan gondját viseli minden más FIA bajnokságnak, különben semmi változás nem történt. Az én szerepem a rali részleg vezetése és hogy a megfelelő adminisztrációt végezzük el az összes bizottság számára, úgyhogy minden ralis ág, a tereprali, a regionális bajnokságok, stb. a rali részleghez tartozik. Aktuálisan 132 versenyt koordinálunk az év folyamán és a rali részleg az, ami a napi munkát végzi.”

A közelmúltban új vezető került kinevezésre rali világbajnokság bizottságának élére.

„Ez szükségszerű volt. A rali igazgatói szerep mellett én voltam a rali világbajnokság bizottságának elnöke is, most Carlos Barbosaé ez a pozíció. Nem folytathattam volna, mióta teljes munkaidőben dolgozom az FIA-nál, mivel azok az emberek, akik teljes munkaidőben dolgoznak az FIA-nál, nem lehetnek a bizottságok elnökei vagy tagjai. Természetesen ott vagyunk a megbeszéléseken, de az állandó tagságnak nincsen szavazati joga. A bizottság tagjai választott emberek. A rali bizottság emberei, közülünk hatan vannak tőlünk, teljes munkaidőben dolgoznak. A ralisport szabályokért Arnaud Crepin a felelős, a WRC menedzser pedig Michele Mouton, ők olyan pozícióban vannak, hogy szerződés alapján végzik munkájukat. Alattam dolgoznak. A nagy és kis döntéseknek is mindig így kell megszületni. Például mikor egy rendező vagy egy csapat egy beadvánnyal él, kezdésként a rali részleg nézi át ezt. Meg kell állapítanunk azt, hogy ez egy technikai kérdés-e, melynek esetében a technikai részlegünkkel beszélünk. Ha biztonsági kérdés vagy sportkérdés, akkor az érintett bizottság elnökével beszélünk. A döntéseket nem egyetlen ember hozza. Mindig több ember kerül bevonásra, akik elmondhatják a véleményüket és a javaslataikat. Amikor egy döntés napvilágot lát, a rali részleg nevében jön ki, a rali részleget pedig én irányítom. A rali világbajnokság futamai előtt az FIA-nak kell jóváhagynia a nevezési listákat. Ezt Arnaud csinálja, aki a szabályok felelőseként ebből a célból van a rali bizottságnál.”

Milyen a rali világbajnokság keretein belül dolgozni?

„Nézve a teljes képet, az FIA sportszervezetként úgy döntött, hogy a bajnokságoknak promótereken keresztül kellene működnie. Van promóterünk a rali világbajnokságban, a rallycross-ban és a rali Európa-bajnokságban is. Mindig sok ajánlatunk van ezekre a szerződésekre, és aztán megpróbáljuk kiválasztani a legjobb promótert az adott feladatra. Ezek a szerződések mindig részletesek, mivel jogokat biztosítunk a bajnokság promótálására, ugyanakkor a sportág dolgairól gondoskodni kell. A rali világbajnokság esetében például havi megbeszéléseink vannak, ahol különböző dolgokat nézünk át, amiket meg kell csinálni, és amikkel heti szinten foglalkozunk. A rali világbajnokság és az Európa-bajnokság promóterével is nagyon jó az együttműködés. Tudjuk, hol tartunk, és nem foglalkozunk azzal, hogy milyen ötletekről beszélnek az érintettekkel. Azért vagyunk, hogy lássuk a teljes képet a sport szempontjából a rali világbajnokságon. A rali részleg felé beterjesztett jó ötletek továbbításra kerülnek a rali világbajnokság bizottsága, majd a Motorsport Világtanács felé. A promóterrel egy hajóban evezünk, emiatt szorosan együttműködünk, egy egységként. A WRC Promóternek az FIA szempontjából elég más a megközelítése, mint amilyen a korábbi promóteré volt. Kicsit más ma azzal összehasonlítva, mint ahogyan a North One Sporttal dolgoztunk.”

Mi a helyzet a gyártókkal?

„Természetesen sokat beszélnek, ők a bajnokság főbb érintettjeinek egy csoportja, és odafigyelünk rájuk. Mindig megvannak a saját érdekeik, és a nézeteik nem mindig azonosak. Meg kell találnunk a megfelelő utat. Tudjuk például, hogy a WRC Promóter találkozik a gyártókkal. Amikor szükséges, a promóter minket is keres és a gyártókkal is beszélünk, amennyiben úgy érezzük, valamit meg kell csinálni. Aztán megegyezhetünk egy folyamatban. Nekikezdtünk most a 2017-es WRC szabályok megfontolásának. A folyamat itt egy kicsit más. Ebben az esetben az FIA-nak el kell döntenie, mit akarunk. A ’mi’ a különböző FIA részlegeket jelenti, beleértve az FIA marketing részlegét is, úgyhogy először arról kell döntenünk, hogy mit is akarunk a bajnokságtól. Amikor ezt megtettük, átadjuk a dolgot a gyártók bizottságának és a rali technikai munkacsoportnak, így elkezdhetnek azon dolgozni, hogy hogyan akarjuk a dolgot továbbvinni. A promóter be lesz vonva a megbeszélésekbe, melyek arról szólnak, hogy mit akarunk a jövőben, milyen fajta autó lesz használatban, ezt hogyan érjük el és hogyan milyen lesz a kinézete. Az idő egyre szorosabb, de ahogyan mondtam, először össze kell raknunk az indítványunkat az olyan helyeken, mint a gyártók bizottsága, a technikai munkacsoport és a többi résztvevő, úgymint a gyártók.”

 

Andrew