Get Adobe Flash player

Technikai szabálymódosítások - Jóváhagyták a hibrid WRC-k 2022-től történő használatát

 

Jóváhagyták a hibrid WRC-k 2022-től történő használatát

 

A Motorsport Világtanács a június 14-én tartott párizsi ülésén fontos döntést hozott a ralisport csúcskategóriáját képviselő World Rally Car-ok jövőjével kapcsolatban.

A Tanács jóváhagyta a WRC autók új generációjának 2022-es bevezetését ötéves homologizációs ciklussal. A gyártóknak lehetőségük lesz sorozatgyártású karosszéria, illetve a jelenlegi WRC méretek irányelveinek megfelelő prototípus csővázas struktúra használatára is, azt pedig, hogy mely kulcsfontosságú vizuális elemeket kell átvenni a sorozatgyártású járművekből, az FIA fogja meghatározni. Az előírt határokon belül szintén lesz opció „léptékmódosításra”, hogy lehetővé tegyék a nagyobb autók számára a méretbeli céloknak történő megfelelést.

Az autók egy kiegészítő hibrid rendszerrel fognak rendelkezni, mely az első három évben közös alkatrészeket és szoftvert fog tartalmazni egy olyan eshetőséggel, hogy 2024-ben nagyobb technikai szabadság lesz már. A cél az, hogy lehetővé tegyék az autók számára, hogy tisztán elektromos hajtással fussanak a városokban és a teljesítmény terén elektromos rásegítést biztosítsanak a gyorsasági szakaszokon.

 

Egyéb döntések:

Gumitendert írnak ki a világbajnokság 2021-2024 közötti időszakára minden olyan kategóriájára, ahol négykerékhajtásos autók futnak, ezt annak segítésére teszik, hogy csökkentsék a költségeket azzal, hogy megelőzik a gumifejlesztések eszkalációját.

A junior világbajnokság programja a jelenlegi formátumban fog folytatódni a következő két szezonban. A jelenlegi díjazási struktúrán túl, mely egy Ford Fiesta R5-öst, valamint egy, a WRC 2-es sorozatban történő rajthoz álláshoz szóló támogatási csomagot foglal magába, a 2020-as győztes egy, a rali világbajnokság csúcskategóriája felé tartó potenciális útból húzhat hasznot.  Abban az esetben, ha a junior világbajnok megnyeri a WRC 2-es bajnokságot is, lehetősége lesz két rali világbajnoki futam részt venni egy M-Sport által futtatott WRC-vel. Ezt a programot támogatva az M-Sport a Pirellivel karöltve létrehozott egy nemzeti „tápláló” programot Finnországban, az Egyesült Királyságban, Észtországban és Olaszországban, ami lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy fellépjenek a világszínpadra a következő szezonban.

A Tanács jóváhagyta a WRC Promoterrel, a sorozat jelenlegi promóterével az együttműködés hosszútávú meghosszabbítását, a megállapodás az aláírásra vár.

 

Andrew

 

2019. június 15.