Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Jelentős változások a WRC 2-es bajnokságban

 

Jelentős változások a WRC 2-es bajnokságban

 

A Motorsport Világtanács az október 12-én tartott párizsi ülésén hozott néhány, a rali világbajnokság 2019-es szezonjával kapcsolatos döntést.

A támogató bajnokságok 2019-ben átstruktúrálásra kerülnek, hogy a gyártói bajnokságok nevezését segítsék, valamint hogy növeljék a gyártók által támogatott versenyzők és autók részvételét, illetve bátorítsák a privát nevezéseket a WRC 2-es kategóriában és a junior világbajnokságon. Az R5-ös autók sikerére építve egy új sorozat kerül kiírásra az R5-ös gyártók számára, ez a WRC 2 Pro bajnokság, ahol a pilóták, a navigátorok és a gyártók is értékelésre kerülnek regisztrációt követően. A WRC 2-es bajnokság megmarad, ebben ugyanolyan specifikáció R5-ös autókkal kizárólag privát versenyzők vehetnek részt. A szándék mindezzel az, hogy még több, a regionális és a nemzeti sorozatokban részt vevő versenyző számára tegyék vonzóvá a sorozatot.

A fiatal tehetségek fejlődésének folyamatos támogatása érdekében a junior világbajnokság változatlan marad. A WRC 3-as kiírást azonban törlik. A kétkerékhajtású autókkal ettől függetlenül továbbra is részt lehet venni a világbajnoki futamokon.

A fő sorozatot, a világbajnokságot pilóták, navigátorok és gyártók, a WRC 2 Pro bajnokságot ugyancsak pilóták, navigátorok és gyártók, a WRC 2-es bajnokságot pilóták és navigátorok, a junior világbajnokságot pedig pilóták, navigátorok és nemzetek számára írják ki.

Az általános költségcsökkentési terv részeként – mely olyan kiadások csökkentését vagy elhagyását célozza meg, ami nem ad pluszt a rali világbajnokság látványosságához – a gyártói bajnokságba nevező csapatok számára az éves tesztnapok számát ötvenötről negyvenkettőre csökkentik.

A versenyek gyorsasági szakaszainak teljes hossza az eddigi maximális ötszáz kilométerről háromszázötvenre csökken.

A versenyzők folyamatos beazonosíthatósága miatt és a promóció segítése érdekében az 1-es prioritással rendelkező pilóták 2019-től szabadon választhatják meg a rajtszámukat. Ez alól az 1-es rajtszám kivétel, ami a mindenkori uralkodó világbajnokot illeti.

 

Andrew

 

2018. október 24.