Get Adobe Flash player

Fordulat a közel-keleti bajnokságban

Izgalmasnak ígérkezett a 2014-es közel-keleti ralibajnokság zárófordulója, a legnagyobb fordulat azonban csak a versenyt követően következett be. A november utolsó hétvégjén megrendezett Dubai Rally volt hívatott dönteni a bajnoki cím sorsáról, amiért két régi ellenlábas, Nasser Al-Attiyah és Khalid Al Qassimi állt harcban. A képlet egyszerű volt, amelyikük nyer, azé az év végi trófea is.

A futam végén a Citroen Racing által biztosított DS3 RRC-t hajtó Al Qassimit hirdették győztesnek, aki mindössze háromtized másodperccel győzte le ellenfelét egy mindvégig izgalmas csatában. Ezzel az Egyesült Arab Emirátusok versenyzője érezhette magát bajnoknak. Ford Fiesta RRC-s ellenfele csupán annyit jegyzett meg vasárnap délután, ez csak egy előzetes eredmény. Az öt nappal később megtartott év végi dohai díjátadón aztán már Al-Attiyah-t szólították a bajnoki trófeáért.

A futam során Al-Attiyah óvást nyújtott be, mivel úgy érezte, Al Qassimi levágta a pályát, ezzel megsértette a közel-keleti bajnokság szabályait. A versenyfelügyelők ezt nem fogadták el, mondván a bajnokság sportszabályzatának 40.6.2-es cikkelye egy teoretikus húsz méteres „folyosót” engedélyez, amin belül kell autóknak a megadott útvonalhoz képest maradniuk. Amennyiben valakit ilyesfajta kihágáson érnek, harminc másodperces büntetéssel sújtják. A versenyfelügyelők Al Qassimit viszont nem találták vétkesnek, nem adtak helyet Al-Attiyah óvásának, így a citroenes nyerte a versenyt, vele együtt bajnoki címet is.

December 2-án a Katari Autó- és Motorsport Szövetség Al-Attiyah nevében fellebbezéssel élt az FIA fellebbviteli bizottságánál. A bizottság hatályon kívül helyezte a versenyfelügyelők döntését, és megállapította, hogy Al Qassimi autója megszegte az FIA regionális ralibajnokságokra vonatkozó szabályok 14.2-es cikkelyét, ami a következőket tartalmazza: „Minden páros kap egy útvonalitinert, ami tartalmazza a kötelező útvonal részletes leírását. Ezt az itinert és az útirányjelzéseket követni kell. A szabály bárminemű megszegése a versenyfelügyelők felé jelentésre kerül.”

A bizottság a december 4-i ülésén a harminc másodperces büntetést alkalmazta utólag Al Qassimi esetében, aki így az elsőről a második helyre került a Dubai Rally-n. A versenyt emiatt Al-Attiyah nyerte. A katari az idény hat futamán négy győzelmet aratott, és megszerezte tízedik közel-keleti bajnoki címét.

 

Andrew

 

2014. december 6.