Get Adobe Flash player

Az M-Sport 2015-ös WRC fejlesztése - Nagy remények az új Fiesta WRC-vel kapcsolatban

 

Nagy remények az új Fiesta WRC-vel kapcsolatban

Az M-Sport azon munkálkodik, hogy a terveinek megfelelően a Portugál Rally-n bemutathassa a Ford Fiesta RS WRC megújult változatát, az alakulat vezetője, Malcolm Wilson pedig reméli, az autó segítségükre lesz, hogy a szezon vége felé dobogós helyeken végezhessenek versenyzőik folyamatosan.

Bár az új kocsi ugyanúgy fog kinézni, mint a jelenlegi Fiesta, a csapat elmondása szerint belsőleg nyolcvan százalékban megújul. Immár az M-Sport mérnökei fejlesztették az 1,6 literes erőforrást, de más változások is történnek a motortérben, módosul a hűtő pozíciója, fejlesztéseket hajtottak végre az intercooleren, az erőátvitelen, a differenciálműveken, az elektromos rendszeren és a kábelkötegen is.

„Talán ez a legnagyobb változtatás, amit valaha is végrehajtottunk bármelyik autónkon is, amit a történetünk során használtunk, mióta elindultunk a Focus-szal” – magyarázta Wilson. „Addigra, amikor a jövő héten teljesítjük a végső tesztünket Cumbriában, az új kocsi nagyjából ötezer kilométert fog megtenni. Ez több tesztkilométer, mint amennyit teljesítettünk, amikor bemutattunk egy új autót, a Focus-t, a Fiestát vagy a Szuper 2000-est és elvittük azt az első versenyre.”

A próbák legnagyobb részét az M-Sport World Rally Team állandó pilótái, Elfyn Evans és Ott Tanak teljesítették az utóbbi hónapokban, hogy biztosan elégedettek legyenek az autóval, amikor az májusban bemutatkozik a portugál versenyen.

„Ott és Elfyn nagyon jól dolgozott együtt, és úgy gondolom, fontos, hogy a két legfőbb srácunk elégedett legyen” – idézte a wrc.com Wilsont. „Mindketten jelen voltak az összes teszten, mindketten megosztották a másikkal a visszacsatolásaikat. Remélhetőleg lehetővé teszi ez számunkra, hogy már az első naptól a lehető legjobb beálltásokkal menjünk.”

A Fiesta feljavításával kapcsolatos projekt nagyságából adódóan komolyak az M-Sport reményei az újdonságot illetően, Wilson pedig optimista abban is, hogy a kocsi a szerencséjükre is jó hatással lesz. „A két fiatal pilótánk miatt realistának kell lennünk” – mondta. „Úgy érzem azonban, hogy a szezon második felében – az új autónak és Ott valamint Elfyn növekvő tapasztalatának ötvözeteként – szeretnék azon gondolkodni, hogy küzdhetünk a dobogóért. Ez egy erős eredmény lenne számunkra.”

 

Andrew

 

2015. április 12.