Get Adobe Flash player

Raliversenyek biztonsága - Új szabályok az egészségügyi biztonságra

 

Új szabályok az egészségügyi biztonságra

 

Az elmúlt hónapban elfogadott rali világbajnoki szabálymódosítások két olyan változtatást is tartalmaznak, melyek az egészségügyi biztonságra vonatkoznak.

Ezek az Európa-bajnokságon, a közel-keleti, az ázsia-óceániai és az afrikai bajnokságban, valamint a NACAM és a Codasur sorozatban érvényben vannak már, de most a világbajnokságon is életbe lépnek.

Az egyik változás, hogy bármelyik pilótát vagy navigátort, aki a versenynap folyamán balesetet szenvedett, a nap végén a verseny főorvosának meg kell vizsgálni, hogy kiderüljön, a versenyző alkalmas-e a viadal folytatására a következő napon.

A másik szabálymódosítás arról szól, hogy a versenyt követő két héten belül minden olyan eseményről jelentést kell küldeni az FIA-hoz, melyből kifolyólag orvosi beavatkozásra volt szükség versenyzőnél, tisztviselőnél vagy nézőnél.

A rali világbajnokság szabályzatának III-as függeléke a következőket mondja ki:

„Egy verseny során: a főorvosnak minden este meg kell vizsgálnia minden pilótát, navigátort, akinek balesete volt a nap folyamán még abban az esetben is, ha nem volt szükség orvosi beavatkozásra, hogy biztosak legyenek abban, hogy a következő napot is megkezdhetik (mint ahogyan a technikai felügyelő tesz az autókkal, melyek a SupeRally szabály szerint visszaállnak).”

„A verseny után: a versenyt követő két hétben a verseny főorvosának el kell küldenie az FIA felé, az orvosi küldött és az orvosi bizottság részére egy beszámolót minden orvosi beavatkozásról, mely versenyzőket, tisztviselőket és nézőket érintett. Ennek a beszámolónak tartalmaznia kell az esemény vagy baleset részleteit, a beavatkozás idejét, a kezdeti orvosi állapotot, a kezelést és az orvosi nyomonkövetést.”

A visszacsatolási adatok feltehetően bekerülnek az FIA új, baleseti adatbázisába, melynek próbaüzemét az autósport irányító testülete jelenleg is végzi. A következő események orvosi csapatai számára ez lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a futamon megjelenő versenyzők korábbi és a jelenlegi sérüléseivel.

 

Andrew

 

2014. május 31.