Get Adobe Flash player

Raliversenyek biztonsága - Ogier nem akar pánikot a biztonsággal kapcsolatban

 

Ogier nem akar pánikot a biztonsággal kapcsolatban

A rali világbajnok Sebastien Ogier a biztonsággal kapcsolatban kiegyensúlyozott lépésekre hívta fel a figyelmet Ott Tanak Mexikó Rally-n történt drámai balesetét követően.

Tanak Ford Fiesta WRC-je egy tóba csúszott bele a március elején megrendezett viadal első versenynapján. Az észt pilóta és navigátora, Raigo Molder biztonságban kijutott a partra, a tó mélyén több mint kilenc órát eltöltő kocsit pedig az M-Sport megjavította, így Tanakék a verseny utolsó napjára visszaállhattak.

A balesettel és az azt követő válaszidővel kapcsolatban számos aggály látott napvilágot, Ogier azonban hangsúlyozza, a kockázat a sportág velejárója. „Raliversenyzünk. Mindig is lesznek olyan helyek, ahol jó nem lemenni az útról” – mondta el az Autosport magazinnak a Volkswagen pilótája. „Vegyük a Turini-hágót a Monte-Carlo Rallye-n, azon a szakaszon sok olyan hely van, ahol ha leugratsz az útról, vége van, csak egyszer ugrathatsz le. Sok ilyen hely van az év során. Remélhetőleg nem fognak ilyen rossz dolgok történni, mint ahogyan nem is voltak ilyenek elég sok éve. Az biztos, hogy az autó biztonságán mindenki megpróbál javítani, de az utak… Ez még mindig ralizás. Dolgozhatunk szalmabálákkal és ilyesmikkel, de ahol Ott-tal történt ez, egy kis balszerencse is volt, hogy megtörte az autót az előző kanyarban, aztán egy rossz helyen ment le az útról.”

Ogier főnöke, Jost Capito úgy véli, a rali világbajnokságnak el kell fogadnia, hogy a szakaszokon történhetnek furcsa balesetek is és nehéz felkészülni minden eshetőségre. „Ez egy új szituáció volt, a kocsi víz alá került” – mondta a Volkswagen Motorsport vezetője. „Mondjuk most azt, hogy egy olyan nyomonkövető rendszerre van szükségünk, ami víz alatt is működik? Amennyiben két vagy három olyan hely van a szezon során, mint amilyen ez is, jobb, ha van ott csónak és búvár, és jobb tudni ennek megfelelően, hogy biztonságban vannak. Nem készülhetsz fel minden egyes olyan dologra, ami a világban megtörténhet. Beszélhetünk erről – és nem egy költség dolog ez, a biztonság messze megelőzi a költségeket –, de ésszerűnek kell lennünk, meg kell néznünk, hogy a dolgok, mint amilyen ez is, hányszor történhetnek meg.”

 

Andrew

 

2015. március 29.