Get Adobe Flash player

Hírek: Skoda Fabia R5 - Megvédené címét és újabbakat gyűjtene a Skoda

 

Megvédené címét és újabbakat gyűjtene a Skoda

A WRC 2-es csapatbajnokság címvédője, a Skoda idén ismét a rali világbajnokságon vesz részt, hogy háromautós alakulatával, valamint a Fabia R5-tel megvédje koronáját.

A cseh csapat megtartotta Pontus Tidemandot, Jan Kopecky-t és Esapekka Lappit, új hadjárata pedig a világbajnokság második fordulóján, Svédországban veszi kezdetét.

A Skoda új modellje, a Fabia R5 sikeresen mutatkozott be 2015-ben, a WRC 2-ben négy győzelmet aratott, öt nemzeti bajnoki címet gyűjtött és az év végén pedig bekapcsolódott az Ázsia-óceániai regionális sorozatban is, ahol annak szezonbeli legjobbjával láthatták a nézők.

Michal Hrabanek elismerte, az eredmények felülmúlták elvárásaikat, de a Skoda Motorsport igazgatója azt is hangsúlyozta, 2016-ban még többet akarnak. „Mondani sem kell, hogy keményen dolgoztunk a csapattal a téli szünet során is, és nagyon várjuk már az eseménydús 2016-os évet a ralisportban. Célunk az, hogy felülmúljuk a három lenyűgöző pilótával aratott tavalyi WRC 2-es sikereinket. Megígérjük szurkolóinknak, hogy mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hogy folytassuk a Skoda Motorsport sikerszériáját 2016-ban is” – nyilatkozta Hrabanek.

A versenyzői felállásban annyi változás történt, hogy Mads Ostberg korábbi navigátora, Jonas Andersson érkezett a különítményhez, aki Emil Axelsson eddigi helyét veszi át a 2015-ös Ázsia-óceániai bajnok Tidemand mellett. A páros hazai pályán, a Svéd Rally kezdi meg versenykörülmények között az együttműködését. „Sokat teszteltünk már együtt, és alig várjunk, hogy elrajtolhassunk végre” – mondta el Tidemand, aki megnyerte a Katalán Rally-t a WRC 2-ben a 2015-ös szezon folyamán.

A finn Lappi és navigátora, Janne Ferm terelgeti a másik Fabiát a havas skandináv megmérettetésen. A 2014-es Európa-bajnokok tavaly két győzelmet szereztek a WRC 2-ben, a bajnokságot pedig harmadikként zárták. Idén azonban többre vágynak. „Még mindig van lehetőség fejlődésre. Nyilvánvaló, hogy a WRC 2-es címért akarunk versengeni” – hangzottak Lappi szavai.

Az Ázsia-óceániai bajnokság 2014-es győztese, Kopecky is rajthoz állhat a csapat színeiben néhány világbajnoki futamon, köztük Németországban is, ahol tavaly nyert navigátorával, Pavel Dreslerrel. A páros kiemelt célja ugyanakkor a cseh bajnoki cím megvédése lesz.

Lappi szezonja egyébként már Monte-Carlóban megkezdődik, a hercegségi viadalon az EVEN Management segítségének köszönhetően a Baumschlager Rallye & Racing Fabia R5-ösével indulhat, hogy tapasztalatait gyarapíthassa. A 24. életévét néhány napon belül betöltő pilóta ezen a futamon nem nevezett a WRC 2-be, mint ahogyan egy másik Fabia R5-össel rajthoz álló páros sem. Öten azonban a cseh R5-össel jelentkeztek a WRC 2-be, köztük Teemu Suninen. A Toyota Motorsport GmbH junior programjának növendéke a ralisportba tavaly visszatérő Orecával vesz részt az idei bajnokságban. A Hugues de Chaunac által vezetett francia alakulat idén váltott a Fordról Skodára. Suninent a tapasztalt Mikko Markkula fogja segíteni a navigátorszékből, a páros Svédországban is ott lesz, és legalább öt további rali világbajnoki fordulót tervez. Suninen tavaly a Brit Rally-t kategóriagyőzelemmel zárta a WRC 2-ben, igaz, azt nem az Orecával tette, hanem a Toni Gardemeister nevével fémjelzett TGS-sel és egy Skoda Fabia S2000-essel.

 

Andrew

 

2016. január 8.