Get Adobe Flash player

Nagy balesetet úszott meg Neuville

Szerencsésnek mondta magát Thierry Neuville, miután sérülés nélkül úszták meg navigátorával, Nicolas Gilsoullal a Finn Rally shakedown-ján 160 kilométer/órás sebességnél bekövetkezett balesetüket.

A páros Hyundai-a a skandináv viadal csütörtök délelőtti bemelegítésén a pálya első teljesítésekor esett le az útról egy balkanyarban, és csúszott be háttal a fák közé. Az i20 WRC hátulja jelentős sérüléseket szenvedett. A csapat azonnal nekiállt az újjáépítésének, hogy estére, az első szakasz rajtjára versenykész legyen az autó.

„Nicolas és én elég szerencsések voltunk, hogy sérülés nélkül menekültünk meg ma reggel” – mondta el Neuville. „Egy elég nagy esés volt ez. Körülbelül 160 kilométer/órás sebességgel érkeztem meg a kanyarba, és 80-nal mentem le az útról. Nem volt menekülés, mivel annyira közel voltak az úthoz a fák. Sokkal kisebb volt a tapadás, mint számítottam rá. Láttam az előttem induló srácok féknyomait, és megpróbáltam azokhoz igazodni. Túl távol kerültem azonban az ívtől, és az útkanyarulat miatt nem tudtam elcsípni a kanyar csúcspontját, így egyenesen kicsúsztunk. Meghúztam a kéziféket, hogy próbáljak a kocsi hátuljával beesni a fák közé. Egy ötödik fokozatú kanyar ez, én viszont hatodikban mentem be. Onnantól kezdve, hogy elkezdtem fékezni, teljesen alászedtem, de nem tudtam befordulni.”

Neuville ezt követően elmondta, a baleset nem változtatja meg a versenyhez történő hozzáállását. „Nem változtat ez semmin. Jobb balesetet szenvedni a shakedown-on, mint az első szakaszon holnap. Nagyon sajnálom a csapatot, mivel elég sok munkájuk van. Jó lett volna néhány futást teljesíteni ma reggel.”

A belga tavaly a Deutschland Rallye előtti bemelegítésen is összetörte autóját, ami után megnyerte a futamot, úgyhogy akár egy jó ómen is lehetne számára a mostani eset. „Nem egyfajta terv ez arra, hogy megnyerjük ezt a versenyt” – viccelődött a Hyundai Motorsport pilótája. „Ha működik azonban és nyerünk, azt fogom mondani, hogy ez volt a terv.”

 

Ogier kvázi esete, Breen valódi balesete

A szerdai esőzések miatt nem igazán volt tapadás a shakedown színhelyéül szolgáló ruuhimaki szakaszon. A világbajnoki pontverseny éllovasa, Sebastien Ogier elárulta, neki is kijutott egy meleg pillanat ugyanabban a kanyarban, ahol Neuville rajtaveszett. „Volt egy nagy megcsúszásunk, egy kicsit bele is mentünk az árokba” – mesélte a Volkswagen Motorsport versenyzője. „Sikerült az úton maradnunk, de meleg helyzet volt.”

Craig Breen nem járt ilyen jól. A WRC 2-ben vitézkedő versenyzőnek egy nagysebességű kanyarban leugrott az egyik felnijéről a gumi, ami után felborult, majd egy sziklának ütközve állt meg a Peugeot 208 T16. Kérdéses, hogy az ír pilóta el tud-e rajtolni a futamon.

 

Andrew

 

2015. július 30.