Get Adobe Flash player

Ogier nemet mond az ausztrál idényzáróra

Sebastien Ogier azt szeretné, hogy a Brit Rally maradjon a rali világbajnokság zárófordulója 2016-ban is, ne pedig Ausztráliában fejeződjön be az idény.

A sorozat jövő évi versenynaptárát szeptember végén hozzák nyilvánosságra, a várakozások szerint pedig a brit és az ausztrál futam helyet cserélne, így a kenguruk földjén zárulna a szezon.

Az immár háromszoros világbajnok felhívta az FIA figyelmét, hogy vegyék fontolóra egy ilyen változtatás sportbeli hatásait, nevezetesen hogy a bajnoki éllovas milyen úttakarítói feladatokkal szembesül Ausztráliában.

„Képzeld el, ha ez lenne a záróforduló, odamész és a bajnokságért játszol ezen a versenyen, egy ilyen ralin” – kezdte érvelését a Volkswagen Motorsport pilótája. „Egy ilyen, a rajtsorrendbeli hátránnyal kellemes zárása lenne a bajnokságnak? Nem hinném. Amennyiben éllovasként mész oda, igencsak igazságtalan lenne, Nagy-Britanniában viszont nincs ilyen problémánk, ott elég kicsi a különbség elsőként vagy másodikként menni az úton.”

Az egyik fő oka az Ausztráliába tervezett idényzárónak az, hogy a versenyt követően hétfőn este egy szezonvégi partit szerveznének Sydney-ben. A szervezők úgy számoltak, hogy negyedmillió fontnyi pénzösszeget kell tartalékolniuk a szmokingos összejövetelre. Az érintettek ugyanakkor nem igazán rajonganak azért, hogy a szezont követően a távoli földrészen maradjanak egy ilyen partiért.

„Van már az FIA gálánk és van egy parti magunknak, úgyhogy nem vagyok benne biztos, hogy szükség van erre” – mondta el a Volkswagen Motorsport vezetője, Jost Capito. „El tudom mondani, hogy mi nem leszünk ott” – erősített rá Malcolm Wilson, az M-Sport tulajdonosa.

Ogier is azon a véleményen van, hogy a versenyzők kevésbé akarnak egy futam utáni fesztivált Sydney-ben. „Az első prioritás nem a parti” – mondta a francia. „Oké, mindig támogatnunk kell az olyan eseményeket, amik promotálják a ralikat, de a verseny után nem vagyok benne biztos, hogy az emberek tovább akarnak maradni. Úgy gondolom, haza szeretnének indulni.”

 

Andrew

 

2015. szeptember 19.