Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen C3 WRC 2017 - Szervócsere negyven percen belül

 

Szervócsere negyven percen belül

Nagy munkát adott Sebastien Ogier az Argentin Rally-n szerelőinek, miután az egyik szakaszon lerendezte Citroen C3 WRC-jének kormányszervóját.

A francia pilóta a verseny szombati napján, a tizenegyedik különpróbán egy kapunál hezitált, hogy melyik nyomot válassza – miután ellenfelei az itinerben foglaltakhoz képest kissé lerövidítették a pályát –, aminek az lett a vége, hogy eltalált egy oszlopot. Az ütéstől elment autójának kormányszervója, ezt szerelőinek a nap közbeni negyven perces szervizben kellett rendbe tenniük.

Jean-Luc Gaucher, Ogier-nek és navigátorának, Julien Ingrassiának a versenymérnöke volt az, aki a munkákat koordinálta. „Valójában rengeteg alkatrészt kellett kicserélnünk. A teljes kormányszervót természetesen, de a sebességváltót, a hidraulikai egységet és a kuplungot is. Általában véve az ilyesfajta javításokat óvatosan kell előtte megtervezni, hogy tudja mindenki pontosan, milyen sorrendben kell csinálni a dolgokat, és ennek megfelelően simán menjen minden, amikor nekiálltál. Miután egy autónk volt már csak versenyben ezen a ponton, mind a nyolc szerelőnket be tudtuk vonni, másrészről azonban fizikálisan lekorlátozott bennünket a hely négy emberre, akik az autó elején, a kritikus területen dolgoztak. Bár gyakorlunk az ilyen helyzetekre, kielégítő látni mindig, ahogyan megoldódnak a dolgok a valóságban. Fontos volt rendbe tenni az autót a lehető leghamarabb, mivel amikor a hidraulikán dolgozol, az indítási procedúra elég sok időt vesz igénybe, de pontosan ez az, ahogy sikerült megcsinálnunk a dolgot. Egy olyan hosszú és nehéz szerviz után, mint amilyen ez is volt, mindig van egy apró félelem, hogy elrontottál valamit, úgyhogy kellemes – és megnyugtató – érzés volt mindannyiunk számára látni, hogy Sebastien és Julien két egymást követő szakaszgyőzelmet szerzett rögtön ezután!”

 

Andrew

 

2019. május 3.