Get Adobe Flash player

Sokoldalú bajnokok

Nasser Al-Attiyah és a 2015-ben mitfárerként hozzá társult Mathieu Baumel a januári Dakar Rally megnyerését követően begyűjtötték a tereprali világkupát, a közel-keleti ralibajnokság koronáját, majd a WRC 2-es bajnoki címet is. A két versenyző a Katalán Rally-t követő sajtótájékoztatón mesélt érzéseiről, a viadalról és újabb céljairól is.

 

- Nasser, hogyan érzed magad egy ilyen remek év után?

- Igazán boldog vagyok, hogy ismét megvan ez a cím. Különleges ez az év, nyerni a Dakaron, a terepraliban, közel-keleten és most a WRC 2-ben, nem tudnánk többet tenni. De oké, visszatérni erre a versenyre, ez nem volt egyszerű senkinek sem. Megpróbáltuk a legjobbunkat nyújtani a rajttól fogva. Voltak lyukas gumijaink, ezt követően azonban a bajnokságra gondoltunk. Aztán amikor láttuk Lappit bukni, nem tudtam koncentrálni, a világbajnokságra gondoltam, és elfelejtetem akkor a másik versenyzőt, hogy ő vezet és nyerhet is! Még az utolsó szakaszon is, ahol egytized másodperc különbség volt köztem és Armin Kremer között, megpróbáltam mindent kiadni. Köszönet Ogier-nek a szakasz törléséért!

- Egy ilyen mindig is dráma, ideges voltál az utolsó szakasz előtt?

- A rajt előtt kezet fogtunk, és azt mondtuk: „Tegyük, amit meg tudunk tenni – bárki is győz, jó lesz.” De oké, amikor törölték, az… de szerettük volna megcsinálni a szakaszt. Ogier bukott, a legénység azonban rendben volt. De nem volt lehetséges továbbmenni.

- Lehetnének jobbak a dolgok?

- Nem gondolnám. Nem hinném, hogy jobb lehetne bármi is. Megvédtük a címünket, nyertünk három versenyt, elvesztettünk néhány versenyt, aztán visszajöttünk. Nem volt könnyű, nem tudjuk, hogy megnyerjük-e a címet ismét, de nagyon boldog vagyok – egy jó szezon ez számunkra.

- Mi következik?

- Nincs ralink a jövő héten. A jövő héten lesz az ázsiai bajnokság a lövészetben, ami felkészülés az Olimpiai Játékokra.

- Mathieu gratulálok! Mit jelent ez neked?

- Nagyon különleges ez. Huszonkét versenyünk volt a különböző bajnokságokban, és tizenöt vagy tizenhat eseményt megnyertünk. Fantasztikus ez, senki sem csinált ilyen korábban, és a Dakart is megnyerni – csak boldogok lehetünk.

- Egy nagy kihívás volt ez a verseny?

- Tudtuk, hogy nem lesz könnyű az aszfalton. A legjobbunkat nyújtottuk murván, de voltak apró problémáink. Ezt követően megpróbáltuk a legjobbunkat nyújtani aszfalton, és végül jó volt minden – egytizeddel nyertünk, de ilyen a játék.

- Van időd ünnepelni?

- Igen, kipihenhetjük most magunkat. Nekem van néhány napom pihenni, ezt követően azonban a következő Dakarra kell fókuszálnunk. Egy más verseny lesz ez, mivel új autók érkeznek, egy nagy cél, és készen kell, hogy álljunk a 2016-os rajtja – nem lesz ez könnyű.

- Kifogysz a kihívásokból, Nasser, az olimpiai arany azonban hiányzik még…

- Jövőre megpróbálom.

 

Al-Attiyah már megerősítette, hogy jövőre ott lesz a rali világbajnokságon is, és a Skoda Fabia R5-össel megpróbálja begyűjteni a WRC 2-ben sorozatban harmadik bajnoki címét.

 

Andrew