Get Adobe Flash player

Hírek: RK World Rally Team - Figyelj a finn pályabejáráson, mert bárhol elemelkedhet az autó!

 

Figyelj a finn pályabejáráson, mert bárhol elemelkedhet az autó! 

A kilencedik helyről vágott neki Robert Kubica a Finn Rally második napjának, de a pénteki első gyorsasági célját nem látta meg, mivel – az idény során immár a sokadszorra, köztük eme futam felkészülési tesztjén is – balesetet szenvedett.

A csütörtökön kockázatot nem vállaló korábbi Forma-1-es pilóta a pihlajakoski szakasz legelején egy bal-jobb kanyarkombinációban sodródott le az útról, az eset során kiszakadt a Ford Fiesta WRC bal első futóműve. Kubica az itinerét és a finnországi tapasztalatlanságát okolta a korai befejezésért.

„Egy gyors részen, másfél kilométerre a rajttól rossz volt az itiner. Az volt benne, hogy ’bal 6 pluszos hosszú, át a bukkanón’, úgyhogy teljes gázzal mentem be, nagy sebességgel” – magyarázta az RK M-Sport WRT pilótája. „Sajnos hiányzott egy információ, az, hogy leterhelődik az autó, így elemelkedett, és túl szélesre mentem. Lementem a fűre. Semmi sem történt volna, ha lett volna ezután egy kis egyenes. Sajnos jobbra kanyarodott az út, és mi már mélyen benne voltunk a kanyarban. Kidobott minket a külső ívre, és megütöttünk valamit a bal elejével. Az autó egy teljes fordulatot csinált a levegőben, majd az út másik oldalán landoltunk. Szerencsére a sérülés nem volt túlzottan súlyos, de túl nagy volt ahhoz, hogy folytassuk.

A legnagyobb probléma az volt ebben a szituációban, hogy a bukkanó miatt elemelkedett az autó. Nem vettem észre ezt a pályabejárás során, csak akkor érzékeltem, amikor teljes sebességgel érkeztünk oda. Nagyon nehéz előre meglátni az ilyen dolgokat, mivel nem vagyok eléggé tapasztalt, hogy biztosan tudjam, melyik bukkanó fogja elemelni a kocsit. Másrészről viszont ha jó sebességgel akarsz menni, nehéz lenne lelassítani minden hatodik fokozatú kanyar előtt, mivel annyi van itt ezekből.”

Kubica szombaton újra csatába szállt, de a kihagyott szakaszok miatti jelentős időbüntetéssel végül a harmincnegyedik helyen ért célba.

 

Andrew

  

2014. augusztus 4.