Get Adobe Flash player

Kubica ott lesz Monte-Carlóban

Robert Kubica rajthoz áll a 2016-os Monte-Carlo Rallye-n, a lengyel versenyző leadta a nevezését a rali világbajnokság következő idényének szezonnyitójára.

Kubica az előző évekhez hasonlóan az M-Sport által épített Ford Fiesta WRC-vel indul, arról azonban egyelőre nincsen hír, hogy teljes idényt fog-e teljesíteni. Az egykori Forma-1-es pilóta korábban felvetette azt is, hogy jövőre visszatérne a pályaversenyzéshez. Amióta WRC autóval versenyzik, kimagasló részeredményeket mutatott fel Monte-Carlóban Kubica, 2014-ben megnyerte a viadal első két szakaszát, amivel természetesen vezette is a versenyt, de idén is képes volt részsikereket aratni, a futamot azonban egyik alkalommal sem fejezte be, tavaly saját hibájából törte össze autóját, a 2015-ös futamon pedig a fék szállt el a Fiestából.

Ahogyan az várható volt, a Volkswagen és a Hyundai három-három autót nevezett. Utóbbi gárda bemutatja az új i20-asát, Hayden Paddon ugyanakkor ezúttal még egy régi autót kap. Az Abu Dhabi Total World Rally Team, azaz a Citroen névtől megfosztott francia csapat két DS 3 WRC-t küld csatába, azokat Kris Meeke és Stephane Lefevbre fogja vezetni.

Az M-Sport elsőszámú alakulatából kikerült Elfyn Evans a tizenöt nevezőt felvonultató WRC 2-es kategóriában indul, a brit csapat itt mutatja be felfrissített R5-ös Fiestáját. Evans előtt nem zárult be a WRC-s ajtó, van rá esély, hogy néhány 2016-os viadalon csúcskategóriás géppel áll rajthoz. „Elfyn pontos programjáról nincs még döntés erre a szezonra” – mondta el Malcolm Wilson, a csapat első embere az Autosport magazinnak. „De mondtam már, azt akarjuk, hogy továbbra is részt vegyen, ez az, amiért ott lesz a Montén velünk.”

A WRC 3-ban tíz nevező lesz, a Clio R3 Trophy-ra pedig nyolc páros jelentkezett. Az 1994-es Monte-Carlo Rallye-t megnyerő Francois Delecour az ideihez hasonlóan egy Porsche 997 RGT-vel indul csatába.

 

Nem lesznek rendfenntartási problémák

A hercegségi viadal szervezői elutasították azokat a feltételezéseket, melyek szerint a franciaországi rendkívüli állapotok miatt biztonsági problémák lehetnek a versenyen.

A november 13-i párizsi terrortámadásokat követően a francia parlament úgy szavazott, hogy rendkívüli állapotot tart fenn három hónapig országszerte. A Monte-Carlo Rallye szervezőinek ugyanakkor rendőrök százaira van szüksége, hogy a futam rendben futhasson. A rendezvény szóvívője elmondta, hogy az Automobile Club de Monaco folytatja a munkát a rendőrséggel, a jelenlegi franciaországi biztonsági helyzet nem jelentett szervezési nehézségeket.

 

Andrew

 

2015. december 23.