Get Adobe Flash player

Hét csapat a világbajnokságon, köztük az M-Sport is

Az FIA közzétette a rali világbajnokságra nevezettek listáját, melyen összesen hét, köztük három gyártói csapat található. Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen és a Hyundai mellett az M-Sport is hivatalosan nevezett alakulatként lesz jelen, és rajthoz áll a sorozat mind a tizennégy fordulóján.

A lista egyúttal azt is tartalmazza, hogy az egyes gyári különítmények melyik versenyzőjüket jelölték arra, hogy a szabályok szerint minimum tíz futamon ott legyenek. A Volkswagen természetesen háromszoros világbajnokát, Sebastien Ogier-t nevezte meg, a Hyundai-nál ugyanakkor némi meglepetésre nem Thierry Neuville, hanem Dani Sordo kapta a szerepet. A koreai autógyár sportrészlege, melynek új WRC-je az idénynyitó Monte-Carlo Rallye-n mutatkozik be élesben, már az elmúlt hetekben kinyilatkozta, hogy rotációs politikát fog folytatni versenyzői között, Sordo, Neuville és Hayden Paddon osztoznak a gyártói csapat autóinak ülésén. A különítmény vezetője, Michel Nandan elmondta, hogy mindhárom versenyzője részt vehet a bajnokság összes futamán, stratégiájuk pedig lehetővé teszi, hogy a legerősebbnek ígérkező pilótáikat küldjék csatába a gyártói pontokért az egyes versenyeken. A csapat egyébként merő formalitásként jellemezte, hogy Sordót jelölte ki.

Az M-Sport gyártói jelentkezésére hosszú időt kellett várni, az FIA miattuk is tolta ki a nevezési határidőt, de úgy tűnik, Malcolm Wilson alakulata ott tud lenni a sorozatban. Az nem okozott meglepetést, hogy a csapat a hozzájuk visszatérő Mads Ostberget jelölte meg elsőszámú pilótaként.

A WRC Team nevezései között négy különítmény található. Ők ugyanazon a ponttáblázaton tűnnek fel, mint a gyártók, nekik ugyanakkor nem kell ott lenni az összes futamon, mint ahogyan nem is kell kijelölniük versenyzőt.

A Volkswagen Motorsport II Andreas Mikkelsennel, a Hyundai Motorsport N a Hyundai elsőszámú csapatából éppen kimaradó versenyzővel fog szerepelni, míg a DMACK World Rally Team-nél Ott Tanak, a Yazeed Racingnél pedig az alakulat névadója, Yazeed Al Rajhi lesz a versenyző. A szaúd-arábiai pilóta a WRC 2-ből lép fel, és Tanakhoz hasonlóan Ford Fiesta WRC-vel szerepel majd várhatóan hét futamon.

Csapatként nem nevezett, de a Kris Meeke vezetésével felálló Abu Dhabi World Rally Team a Citroen DS 3-asaival lesz jelen több versenyen is. Lorenzo Bertelli várhatóan egy futam kivételével teljes bajnokságot fog futni, különítménye, az F.W.R.T. ugyanakkor nem jelentkezett még WRC Team-ként. Robert Kubica rajthoz áll Monte-Carlóban, a pilóta további programjáról azonban nincsen hír, mint a hosszú ideje WRC-vel versenyző, jelenleg azonban a kilométereket a Dakar Rally-n gyűjtő Martin Prokopról sem.

 

A versenytechnikák

Mivel az előttünk álló szezon az utolsó, mielőtt az új World Rally Car szabályok életbe lépnek 2017-ben, a rali világbajnoki csapatoknál kezdenek formát ölteni az autókra vonatkozó tervek is.

Az M-Sport azt mondja, a szokásos, 2015-ös specifikációjú Fiestákkal fogják folytatni, melyeket teljesen lecsupaszítanak, majd újjáépítenek a soron következő idényre. A Citroen is azokkal a versenygépeikkel folytatja, melyeket 2015-ben használtak, ezek között van olyan is, ami 2012-ben épült. A franciák hivatalosan nem erősítették meg, hogy milyen márkanéven futnak autóik, a Monte nevezési listáján Citroen DS3 WRC-k találhatók, a csapat közleményeiben azonban 2015-höz hasonlóan DS 3 WRC-k szerepelnek.

A Hyundai modellt vált, az elmúlt két évben használt kocsi helyett bevetik az Újgenerációs i20-ból fejlesztett WRC-t. A gyártó a kiöregedett i20-asok közül fel fog ajánlani néhányat koreai múzeumoknak, illetve kiállítási célokra, és az is lehet, hogy értékesítenek is egy-kettőt. A Volkswagen megtartja a 2015-ös Polóit, a felújítás után a csapat autóiként regisztrálják őket 2016-ra, valamint tesztcélokat fognak szolgálni ezek.

 

Andrew

 

2016. január 6.