Get Adobe Flash player

Együtt dolgoznak a jövő finn és olasz sztárjai

Egy tökéletes világban az ételek olaszok lennének, az utak pedig finnek. Feltéve persze, ha valaki nem akar rénszarvashúst enni egy talján dugóba beragadva.

A két világ egyesült egy, a Pirelli által is támogatott versenyzőképző programban, mely a finn (AKK) és az olasz (ACI Sport) autósport szövetség együttműködésének köszönhető.

Mint ahogyan a legtöbb ötlet, alapvetően ez is abból ered, hogy betömjék a piaci réseket. Finnországnak elképesztő murvás útjai vannak, aszfaltosak ugyanakkor nincsenek ilyenek. Olaszország viszont kiváló szilárd talajú úttal van tele. Miért ne egyesíthetnék erejüket tehát? 

A két ország feltörekvő pilótái ellátogatnak a másik tréningcentrumaiba, hasznot húzva mind az olasz, mind a finn szakértelemből. A gumiabroncsokat a Pirelli biztosíja, mint ahogyan azt a tudást is, hogy hogyan lehet belőlük a lehető legtöbbet kihozni. A program célja az, hogy teljes pilótákat képezzenek, akik minden talajfelületen jó teljesítenek és hosszú időn keresztül lehetnek a sportág részesei.

A program első pilótája a 18 esztendős finn Juuso Nordgren, a Karkkilából származó versenyző a korábban Juha Salónak és Jari Ketomaa-nak navigáló Mika Stenberggel egy Citroen C2 R2-t, majd egy Peugeot 208 R2-t hajtva 2015-ben megnyerte hazája junior bajnokságát.

A Pirelli régóta foglalkozik fiatal versenyzők támogatásával, jelenleg az ACI Junior Team tagját, Fabio Andolfit segítik, korábban pedig a Pirelli Star Driver sorozatot működtették, majd a WRC Academy-nek voltak részesei.

 

Andrew

 

2016. január 10.