Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 WRC - A Hyundai leleplezte az i20 WRC-t

 

A Hyundai leleplezte az i20 WRC-t

A dél-koreai vállalat a Párizsi Motor Show-n bemutatta az i20-ból készült WRC-jét, mellyel a jövő évben visszatér a rali világbajnokságba.

Miután 2003-ban kilépett a sorozatból, a Hyundai hosszú távú tervi között szerepelt, hogy saját csapattal tér vissza a ralisport csúcskategóriájába. Az alakulat bázisa Európában lesz, itt fogják a Párizsban leleplezett i20 WRC fejlesztéseit elvégezni.

A jelenlegi World Rally Car-okat sorozatgyártású modellekből építik, azokat 1,6 literes, turbófeltöltéses motorok hajtják, szekvenciális sebességváltóval és összkerékhajtással rendelkeznek, aerodinamikai fejlesztésen esnek át, valamint egyéb csúcstechnológiás megoldásokat tartalmaznak. Az i20 WRC tervezése is azt szem előtt tartva zajlik, hogy az autó a rali világbajnokságra jellemző extrém terepeken és szélsőséges időjárási körülmények között is megállja a helyét.

„A rali világbajnokságot a világ egyik legdrámaibb sorozataként ismeri mindenki” – kommentálta a bejelentést Mark Hall, a Hyundai Motor Europe marketing igazgatója. „A látvány izgalommal és dinamizmussal párosul – ez kiváló megtestesítője a Hyundai márkának. A rali világbajnokság ugyanakkor rendkívül összetett kihívást kínál technológiai szempontból az autógyáraknak. Részvételünk a Hyundai műszaki kiválóságát és megbízhatóságát fogja demonstrálni, valamint segít személyautóink fejlesztéseiben is.”

Az FIA is üdvözölte a Hyundai bejelentését, a szervezet elnöke, Jean Todt így nyilatkozott: „Örülünk, hogy üdvözölhetjük a ralicsaládba visszatérő Hyundai-t. Nagy lendületet ad ez a bajnokságnak, és bizonyítja, hogy a globális gyártók a nehéz gazdasági helyzet ellenére bíznak a sportágunkban.”

A Hyundai 1998-ban mutatkozott be az autósportban a brit MSD által épített Coupe Kit-Car-ral, a világbajnokság F2-es kategóriájában két évig futottal. A csapat 1999-ben jelentette be, hogy az ezredfordulón a csúcskategóriába lép. A háromajtós Accent-ből fejlesztett WRC-vel 2003-ig szerepeltek a sorozatban.

A Hyundai egyelőre nem adott ki információt sem az autó műszaki adatairól, sem a versenyzőkről, de 2013-ban várhatóan csupán néhány versenyen vesznek részt a világbajnokságon első saját fejlesztésű WRC-jükkel, majd az ezt követő esztendőben futnak teljes szezont.

 

Andrew

 

2012. szeptember 28.