Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 WRC - Hanninen tesztpilótaként?

 

Hanninen tesztpilótaként?

A korábbi pletykák Chris Atkinsonról szóltak, de most két finn neve is bekerült a kalapba azzal kapcsolatban, hogy a Hyundai kit igazolhat le a fejlesztés alatt álló WRC-jének tesztelésére. Az egyik pilóta Jari Ketomaa, de a legújabb, komolynak tűnő híresztelés egy másik versenyzőt, Juho Hanninent említi.

A 32 éves sofőr 2006-ban ült először WRC-ben, de a nem túl versenyképes Mitsubishivel nem ért el maradandó eredményeket a világbajnokság futamain. Az áttörés 2008-ban jött, amikor összeszedett annyi pénzt, hogy az International Rally Challenge orosz állomásán rajthoz állhasson egy Kronos által felkészített Peugeot 207 S2000-essel. A befektetés megtérült, megnyerte a versenyt, a Skoda Motorsport pedig lecsapott rá a Fabia S2000-essel induló programjához. Hanninen egy év tanulás után minden fontos nemzetközi címet begyűjtött a cseh kocsival. 2010-ben IRC, egy évvel később a világbajnokság részeként futó SWRC bajnokká avatták, tavaly pedig az Európa-bajnoki címet hódította el a finn.

Az év végén további perspektívát nem látva elhagyta a Skodát. Idén Monte-Carlóban és Svédországban láthatta a közönség egy Ford Fiesta RS WRC-vel, de az eredmények nem úgy alakultak ezeken a világbajnoki futamokon, ahogyan a közvélemény és saját maga várta volna. Hanninen a világbajnokság soron következő állomásán, Portugáliában is rajthoz áll ugyancsak egy Fiestával, de a szezon további programjáról nincsenek hírek.

A finn YLE TV2 úgy tudja, a legtöbb IRC futamgyőzelemmel büszkélkedő finn már szerződést kötött a Hyundai-jal, aminek eredményeként idén részt vesz az i20 WRC tesztmunkálataiban. A megállapodás opcióként tartalmazza a versenyzői ülést is 2014-re, amikor a Hyundai bekapcsolódik a rali világbajnoki küzdelmekbe.

 

Andrew

 

2013. április 1.