Get Adobe Flash player

A C3 WRC kezelhetőségi problémái - Lappi: A Citroen lehet a leggyorsabb

 

Lappi: A Citroen lehet a leggyorsabb

Az első teszteken elég potenciált látott Esapekka Lappi új versenygépében, a Citroen C3 WRC-ben ahhoz, hogy azt mondja, az autó a rali világbajnokság leggyorsabbja lehet 2019-ben.

A csapattal a Monte-Carlo Rallye-n bemutatkozó pilóta elárulta, lenyűgözte a Citroen ambiciózus hozzáállása. Lappi a novemberben Portugáliában tartott fejlesztési tesztet és a Monte-Carlo Rallye decemberi felkészülési tesztjét követően beszélt arról, hogy meggyőződése szerint jól döntött, amikor a 2018-as gyártói világbajnok Toyotától a Pierre Budar vezette – korábban rendkívül sikeres, az utóbbi években azonban csetlő-botló – franciákhoz szerződött.

„Nagy benyomással volt rám az az erőfeszítés, amit azért tettek, hogy idehozzanak, a csapat pedig nagyon sok adattal és nagyon nagy történelemmel rendelkezik – megvannak az eszközeink, hogy igazán sikeresek legyünk” – nyilatkozta a 27 esztendős versenyző az autosport.com-nak. „A Finn Rally után döntöttem el, hogy idejövök. Tárgyaltunk erről Budar Úrral, és úgy éreztem, nagyon akar engem ebbe a csapatba, ez pedig eléggé meggyőzött. Úgy éreztem, nagy támogatást kapok itt, ezek pedig erős dolgok voltak, melyek fontosak számomra.

Aszfalton mindig is nagyon gyors volt ez az autó, murván volt némi nehézsége, de amikor Mads Ostberg egy olyan jó eredményt ért el Finnországban, megvolt számomra, hogy egy jó hely ez, ahová mehetek.”

Adott a kérdés az összehasonlítást illetően a Toyota Yaris WRC és a Citroen C3 WRC között, ezt már korábban is megtette Lappi, most pedig ismét elmondta érzéseit. „Van némi különbség a motor oldaláról. Úgy érzem, ez az autó egy kicsit nagyobb csúcsteljesítménnyel rendelkezik, a Toyota pedig egy kicsit vezethetőbb talán, az viszont világosan látszik, hogy a Citroen erőátvitele sokkal jobb, és van sok jó dolog. Portugáliában úgy éreztem, van dolgunk murván. A sebesség nem rossz, láttuk ezt a Citroentől az utóbbi murvás versenyeken, de azt mondom, sokkal gyorsabbak lehetünk. Amennyiben meg tudjuk oldani ezeket a dolgokat, elmondhatom, ez lesz a leggyorsabb autó.”

A még csak a második teljes rali világbajnoki szezonját kezdő finn versenyző hozzátette, további érv volt az átigazolásnál, hogy a világbajnok Sebastien Ogier mellett dolgozhat. „A szezonra vonatkozó célom, hogy megpróbáljak jobb lenni, mint tavaly” – nyilatkozta Lappi. „Nem vagyok még kész rá, hogy a címért csatázzak. Javítanom kell a teljesítményemet minden területen, és meg kell próbálnom tanulni Sebtől, hogy mit csinál ő másként és jobban, mint én, megpróbálni fejlődni ennek alapján is. Monte-Carlóra jól kellene ismernünk az autót, úgyhogy a legjobb ötben akarok csatázni, mint ahogyan tavaly is, és úgy gondolom, nyilvánvalóan lehetséges ez.”

 

Andrew

 

2019. január 13.