Get Adobe Flash player

A Peugeot 2002-es argentin esete - Ki ette meg a szivart?

 

Ki ette meg a szivart?

 

Marcus Grönholm nyerte a 2002-es Argentin Rally-t. Nem, nem ő. Richard Burns nyert. Nem, nem ő. Carlos Sainz nyert. Igen, ő győzött. És Corrado Provera megette a szivarját. Igen, megette.

Legalábbis Grönholm szerint így történt.

A 2002-es rali világbajnokság argentin viadala egy átlagos verseny volt, legalábbis a célba érkezésig úgy tűnt. Aztán a feje tetejére állt minden.

Grönholmot kizárták, miután a Peugeot csapatot bűnösnek találták illegális szerviztevékenység miatt. A nyurga finn a versenyfelügyelők irodájából előre látható módon rosszkedvűen viharzott ki. Tipikus, hogy ekkor sem vesztette el humorát. Amikor megkérdezték, mit gondol a döntésről, Grönholm ránézett a kezében tartott sárga papírra, majd azonnal a hátsójához emelte, hogy kitörölje vele azt.

A Peugeot főnök Provera dühös volt. De nem volt indulatos. Még nem.

Egy 206 WRC elszállt, de Burns előlépett, mint győztes. Mindaddig, amíg az angol autóját meg nem bontották. A lendkerék túl könnyűnek bizonyult. A túl könnyű rossz dolog ebben az esetben, teljesítményelőnnyel jár.

Így Sainz nyert a Forddal. És Provera nagy szivarja eltűnt.  Grönholm jól emlékszik az esetre.  „…, egy őrült verseny volt az!” – mondta. „Corrado megette a szivarját!”

Grönholm egy évvel később visszatért, és domináns teljesítménnyel megnyerte a futamot Villa Carlos Pazban.

 

Andrew