Get Adobe Flash player

Fiesta WRC a szélcsatornában - Ogier új aerodinamikával Finnországban

 

Ogier új aerodinamikával Finnországban

Az M-Sport megerősítette, átdolgozott hátsó aerodinamikai csomaggal küldi csatába Ford Fiesta WRC-jét a Finn Rally-n, az új alkatrészeket azonban csak világbajnokuk, Sebastien Ogier kapja meg.

Az új hátsó szárny és lökhárító, amiket a Ford Performance, a márka sportfejlesztési központjában, Charlotte-ban dolgoztak ki az év korábbi szakaszában, átfogó vizsgálaton esett át a finn versenyt megelőző teszten az északi országban.

A cumbriai alakulat eredetileg mindhárom autóját ellátta volna a fejlesztésekkel, az autosport.com értesülései szerint azonban a hátsó szárny sérülése és az, hogy nem állnak még rendelkezésre az alkatrészek, lehetetlenné tette mindezt. A módosításokat így csak Ogier kapja meg, de a következő, németországi futamon várhatóan már mindhárom gyári autó ezekkel fog futni. „Hosszú volt a szünet, a kemény munka azonban nem állt meg, a csapat pedig versenyt futott az idővel annak biztosítására, hogy rendelkezésükre álljon az új aero Finnországra” – magyarázta a csapat első embere, Malcolm Wilson. „Az egyik autón lesz rajta most, de biztosak vagyunk benne, hogy azt a kis extrát fogja adni Sebastiennek és Juliennek.”

Ogier megerősítette, az új kialakítás fejlődést jelent. „Lesz valamennyi aerodinamikai fejlesztésünk hátul” – kezdte a francia pilóta. „Nagyobb stabilitást jelent ez hátul, és nagyobb potenciált, beállítási lehetőségeket ad az autó hátuljával. A hátrány az, hogy az eleje egy kicsit magasabban van az ugratókon – ez történik, amikor főleg hátul van aerod. Ez azonban a pilóta részéről kezelhető. A teszt kezdetén többet repültem így, hogy az autó eleje magasan volt és a hátsó kerekekre érkezett, hogy kipróbáljam. Tudom, hogyan kell kezelni az ugratókat az aeroval. Reméljük, hogy egy kis extrát fog adni az aero a teljesítmény tekintetében, ugyanakkor abszolút rendbe kell tennünk mindent a hétvége folyamán, ha harcban akarunk lenni a legjobb eredményekért.”

A Finn Rally-t tavaly másodikként záró Elfyn Evans is tesztelte a módosított Fiesta WRC-t, ő azonban csak szűkebb utakon, ahol annak hatása kevésbé hangsúlyos.

 

Andrew

 

2018. július 24.