Get Adobe Flash player

Hírek: Proton Iriz R5

 

Homológ a kétkormányos Iriz R5

A Mellors Elliot Motorsport történelmet írt, amikor első R5-ös autóként bal- és jobbkormányos kivitelben is homologizálta a Proton Irizt.

A derbyshire-i Bakewell-ben székelő cég korábban több bajnoki címet is nyert a Protonnal különböző szinteken, megrendelés pedig érkezett már feléjük az R5-ös Iriz mindkét formátumára. Az autó homologizációs folyamata befejeződött, a cég vezetője, Chris Mellors pedig minél hamarabb szeretné látni a gépet a nemzeti sorozatokban és a világbajnokságon is. „A fő dolog az volt, hogy lehomologizáltassuk” – mondta el Mellors a gépről. „Most, hogy megtettük ezt, értékesíteni akarunk néhány autót, és természetesen látni akarjuk akcióban a WRC 2-ben. A képesség, hogy a bal- és jobbkormányos kivitelben is kínálhatjuk az Irizt, egy olyan dolog, aminek nagyon örülünk. És mindkét konfiguráció azonos, nem pedig olyan, hogy a balkormányos kivitelt jobbkormányosra alakítottuk. Ez egy olyan terv volt, amin rögtön a kezdeti tervezési szakasztól dolgoztunk.”

Az Iriz R5-öt a 2017-es Goodwoodi Sebességfesztiválon láthatta először a közönség, azóta a MEM folyamatosan fejlesztette az autót. „Sok nyilvános tesztelést végeztünk az elmúlt tizennyolc hónapban” – mesélte Mellors. „És talán őszintén el kell mondani, a homologizációs folyamat egy kicsit több időbe telt, mint amivel előre számoltunk, ezt azonban az előnyünkre fordítottuk. Fantasztikus az autó. Egy igazán erős motorral rendelkezünk. Cosworth elektronika, Reiger felfüggesztés, Brembo fékek – megfelelő alkatrészek egy mesés karosszériában.”

A kétszeres világbajnok Marcus Grönholm jó visszajelzésekről számolt be a tavalyi próbát követően, Mellors pedig azt szeretné, hogy a veterán finn pilóta további teszteken vegyen részt. „A Proton nagyon büszke és sikeres hagyománnyal rendelkezik, megnyerte az ázsia-óceániai bajnokságot és kategória címeket szerzett a rali világbajnokságon” – folytatta a cégvezető. „Szorosan együtt fogunk dolgozni a Protonnal Malajziában, hogy találjunk egy gyári programot, ami számunkra és számunkra is működik.”


Andrew


2019. április 3.