Get Adobe Flash player

Törölték az Ausztrál Rally-t, világbajnok a Hyundai

 

Az Új-Dél-Wales északi részét érintő súlyos bozóttüzek miatt törlésre került az Ausztrál Rally, a 2019-es rali világbajnokság tizennegyedik, egyben záró fordulója.

A hírt a verseny szervezői a futam előtti kedden, helyi idő szerint délután jelentették be, miután konzultáltak a kormányzattal, az FIA-val, a mentőszolgálatokkal, valamint a helyi közösségekkel is. A döntést a rali világbajnokság gyári csapatai is támogatták.

A bozóttüzek miatt Új-Dél-Wales-ben szükségállapotot hirdettek, teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben, egyes régiókban pedig katasztrófahelyzet alakult ki. A rendezőgárda elnöke, Andrew Papadopoulos elmondta, a verseny törlése volt az egyetlen járható út, figyelembe véve azt, hogy több mint ezer ember gondját kell viselniük, beleértve a tisztviselőket, versenyzőket és más szerepben jelen lévőket. „A verseny legjobb érdekekeit és mindenki biztonságát, valamint természetesen a szélesebb közösséget figyelembe véve nem lenne helyes a verseny megrendezése” – nyilatkozta Papadopoulos. „Gondolataink Új-Dél-Wales közösségével vannak, főként azokkal az emberekkel, akik elvesztették szeretteiket, megélhetésüket, otthonukat az Új-Dél-Wales északi részét érintő tüzek eredményeként, és köszönetet mondunk a ralis társadalomnak a támogatásukért és megértésükért.”

Új-Dél-Wales-ben több mint hatvan helyen égett a növényzet már a futamot megelőző hétvégén, a versenyen etapként szolgáló közutak lezárásra kerültek, így az már akkor látszott, hogy a gyorsasági szakaszok előkészítése nehézségekbe ütközik. A helyzetet nehezítette a nagy szél, ami a pernyét tovább tudja vinni. A viadal hetének elejére az érintett tízezer négyzetkilométeres területen megkétszereződött a tüzek száma a 30 Celsius fok feletti hőmérsékletben.

A bozóttüzek halálos áldozatokat is követeltek már, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat. A törlésre vonatkozó döntés meghozatala előtt már a verseny központjául szolgáló Coffs Harbour főutcáját is evakuálták a füst miatt, a verseny szervizparkjából pedig visszaküldték a szállásukra a csapatokat.

A szervezők a hétvégén reménykedtek még, hogy nem kell a viadalt teljes egészében törölniük, készítettek is egy átdolgozott útvonaltervet, ez egyfajta hagyományos szakaszt tartalmazott, melyet mindkét irányból teljesítettek volna a párosok, valamint két szuperspeciált. Az eredetileg tervezett 324 kilométerhez képest a gyorsasági szakaszok össztávja mindössze 94 kilométer lett volna a módosított változat szerint, amiért egyharmad pontokat osztottak volna. Mindez a körülményekre való tekintettel nem került azonban elfogadásra, és mint ahogyan a nemzeti bajnoki futam törlését már a hétvégén bejelentették, a világbajnoki fordulóról is hasonló döntés született.

A rali világbajnokság szereplői együttérzésüket fejezték ki a térség lakóinak, a csapatok a fel nem használt élelmiszereiket szétosztják a helyi Vörös Kereszten keresztül, a nevezési díjaikat pedig a tűzoltóságnak ajánlják fel.

A sydney-i Nemzeti Tengerészeti Múzeumba a verseny utáni hétfőre tervezett szezonzáró gálaest is elmarad.

Az egyéni küzdelmekben a bajnoki cím sorsa már az előző fordulón, a Katalán Rally-n eldőlt, a Toyota Yaris WRC-t hajtó Ott Tanak és navigátora, Martin Jarveoja első világbajnoki címüket szerezték meg a Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, valamint a trónfosztott Sebastien Ogier/Julien Ingrassia párosok előtt. A gyártói cím ugyanakkor még nyitott volt az ausztrál megmérettetés előtt, annak elmaradása azonban azt jelenti, hogy a hosszú ideje a tabella élén tartózkodó Hyundai viheti haza a koronát. A dél-koreai márka alakulata, a Hyundai Motorsport 2014-ben csatlakozott a sorozathoz, most először ünnepelhetnek világbajnoki címet.

A világbajnokság új kategóriájában, a WRC 2 Pro-ban Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen, valamint csapatuk, a Skoda Motorsport aratta le a babérokat 2019-ben. A WRC 2-ben az Ausztrál Rally döntött volna a korona sorsáról, ami végül Pierre-Louis Loubet és Vincent Landais fejére került. A junior világbajnokságnak nem lett volna része a déli félteki verseny, a fiatalok éves versengése Jan Solans győzelmével ért véget.


Andrew

 

2019. október 12.