Get Adobe Flash player

Valódi Toyota motor a terv a Yaris Rally1-hez - Bekerül az új motor a Toyotában

 

Bekerül az új motor a Toyotában

 

A Portugál Rally-n, a rali világbajnokság soron következő futamán az új motorral fog már futni a Yaris WRC. Az egység esetében – melyet teljes egészében a Toyota kölni létesítményében terveztek és készítettek – a csapat elmondása szerint inkább a csúcsteljesítményre koncentráltak, mint a forgatónyomatékra, és jobb megbízhatóságot is remélnek tőle.

„Portugáliában jön az új motor” – mondta el Jari-Matti Latvala, a Toyota GAZOO Racing ralicsapatának vezetője. „Készen áll a motorunk, egy kicsit azonban komplikált lett volna Horvátországban használni ezt a logisztika miatt.”

Az alakulat technikai igazgatója, Tom Fowler a következőket tette hozzá: „Elkészült már egy ideje a motorunk, és mivel ez a régi motor egy feljavítása, a lehető leghamarabb használni akartuk. Horvátországra gondoltunk, Portugália azonban egyszerűbb volt.

A motor kétségtelenül több lóerővel rendelkezik – furcsán hangozhat, de nem mindig ez a helyzet a fejlesztéseinkkel; nyomaték alapú fejlesztéseket végeztünk a múltban. Mint ahogyan beszéltünk róla korábban, egy jelentős fejlesztés – még ha nem is hagyományos fejlesztés –, hogy a motor teljes egészében a saját létesítményünkben készül most már.”

Fowler arról is beszélt, hogy a megbízhatóságon is javítottak. „Elintéztünk néhány csontvázat, melyek rejtőzködtek” – árulta el, bár abba nem ment bele, hogy ebben benne volt-e az a henger probléma is, ami miatt Sebastien Ogier-nek fel kellett adnia tavaly a Török Rally-t.

Az új motor tehát – mely 2022-ben a Rally1-es autóba is bekerül – logisztikai okokból nem futott a Horvát Rally-n, a Yaris WRC elejének aerodinamikáján azonban változások voltak megfigyelhetők.

A bal oldali fotón a Yaris WRC első sárvédőjének régi aerodinamikai kialakítása, a jobb oldalin a Horvát Rally-n bevetett

új kivitel. Takamoto Katsuta Horvátországban a korábbi változatot használta, a Toyota három pontszerző versenyzője,

köztük Kalle Rovanpera természetesen már az újat

 

„Az első szárnyak aeroján változtattunk, kis spoilereink vannak itt” – nyilatkozta Latvala. „Megpróbáljuk javítani a nagysebességű helyeken a stabilitást elöl, hogy jobb legyen a kanyarodás. Egyes helyzetekben hiányzott ez kicsit. Nagyon kis dolgokról beszélünk, ez azonban egy olyan terület volt, amin javítani kellett.”

 

Andrew

 

2021. május 17.