Get Adobe Flash player

Hírek: Rally1 - Új szabályok 2022-re

 

Új szabályok 2022-re


A Motorsport Világtanács a 2021. október 15-én tartott videókonferenciás ülésén a ralisporttal kapcsolatban néhány döntést hozott.

2022-től a Rally1-es autókban kötelezővé válik az FIA mesterséges intelligenciájú biztonsági kamerájának (AISC – Artificial Intelligence Safety Camera) a használata. Ez az előre néző belsőkamera folyamatosan pásztázza majd a gyorsasági szakaszt és annak közvetlen környezetét, beazonosít formákat, és analizálja a nézők elhelyezkedését a környezetben, ily módon segít kiegészíteni az FIA biztonsági delegáltjának nem biztonságos helyzetek felderítése érdekében végzett munkáját. A legénység irányába néző nagysebességű kamera (HSC – High-Speed Camera), melyet az 1-es prioritással rendelkező versenyzők autójában használnak jelenleg, nem lesz már ugyanakkor kötelező, csupán ajánlott.

Az már köztudott volt régről, hogy 2022-ben a Rally1-es autók érkezésével hibrid hajtástechnológiát vezet be a sportág annak legfelsőbb szintjén. Az elektromos hajtás a belsőégésű motorra rásegítve a gyorsasági szakaszok kijelölt részein lesz használatban, valamint a közúti etapokon. Ennek használatával kapcsolatban most dőlt el, hogy közúti szakaszok bizonyos helyein teljesen elektromos módon kell a Rally1-es autókkal haladni. Az előzetesen kiadott útvonalitinerben ezek a részek jelölve lesznek, így a versenyzők, illetve csapatok már előre meg tudják határozni a futamra vonatkozó stratégiájukat. Bármilyen deviáció jelentésre kerül a versenyfelügyelőség felé, akik büntetést szabhatnak ki a kérdéses párossal szemben.

A Rally1-es autókon különféle jelöléseket fognak alkalmazni a nagyfeszültség jelzésére. Az első ajtókon lévő rajtszámpanel mellett piros „HY” jelzés lesz látható, a rajtszám háttere is változik, ezek segítenek a pályabírók, a verseny hivatalos személyzete, valamint a nézők számára megkülönböztetni a nagyfeszültségű autókat a többitől.


Andrew

 

2021. október 15.