Get Adobe Flash player

Solberg nem indul a világbajnokságon 2013-ban

 

Petter Solberg bejelentette, nem vesz részt a jövő évi rali világbajnokságon. A karizmatikus norvég sajtóközleményben tudatta, „sikeres és ékes karrierjében más irányvonalat készül felderíteni”.

A 2003-as világbajnok döntésével 15 éves rali világbajnoki szereplését zárja le. 188 rajthoz állásából 13 győzelmet szerzett, 15-ször ért célba a második, 24 alkalommal a harmadik helyen. 852 pontot gyűjtött összesen és 456 szakaszgyőzelmet aratott.

„Hálás és boldog vagyok amiatt, amit a 15 éves rali világbajnoki szereplésem alatt megtapasztaltam” – kezdte a norvég pilóta. „Ez most tényleg nagyon szomorú, szerettem volna még néhány éven keresztül autózni, de el kell fogadnom, hogy a következő évre nem lesz programom. Elmondtam, hajlandó vagyok ingyen is vezetni, ugyanakkor ezen a ponton már nem fogok fizetni az ülésért. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem lehet már WRC autóban látni engem, de most úgy gondolom, ez a legjobb döntés.”

A korábban a Qatar M-Sport World Rally Team egyik autójára pályázó Solberg így folytatta: „Tudom, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy néhány évig még az élmezőnyben harcoljak, de teljes mértékben megértem, hogy az M-Sport milyen gazdasági körülmények között áll neki a 2013-as szezonnak. Minden jót kívánok a csapatnak a következő időszakra.”

A 38 esztendős versenyző a világbajnoki porondon 1998-ban mutatkozott be a Svédországban, nem sokkal ezután szerződést kapott a Fordtól. A kék oválosokat a 2000-es év közepén ellentmondásos körülmények között hagyta el, és igazolt a Subaruhoz, ahol három évvel később megszerezte a világbajnoki címet.  Miután a Subaru 2008-ban kivonult a rali világbajnokságról, Solberg megalapította saját csapatát. Néhány siker után a 2012-es szezonra tért vissza a Fordhoz, ahol Chris Patterson navigálásával az ötödik helyen végzett.

Mr. Hollywood azzal fejezte be nyilatkozatát, hogy köszönetet mondott rajongóinak is: „Nagyon sokat adott nekem a sport, de külön köszönetemet szeretném kifejezni rajongóimnak, akik jóban-rosszban mellettem álltak, nagyszerű érzést biztosítottak ahhoz, amit csinálok, kiváló motiváció voltak ahhoz, hogy miért is csinálom. Remélem, mindenki megért, és remélem, hogy mindannyian elkísértek a következő kalandomra is. Ígérem, valami olyant hozok, aminek értékkel bír. Ahogyan kiolvasható a sorokból, csapatom és én is keményen dolgozunk, alig várjuk, hogy megoszthassuk veletek a terveinket.”

Hogy mi lehet Solberg tervei között? Szóba jöhet a túraautó világbajnokság, karrierjének kezdetére gondolva ugyanakkor a rallycross nagyobb valószínűséggel jöhet számításba. A szakág fejlődik, a ma még Európa-bajnoki sorozatként élő kiírás hamarosan világbajnoksággá avanzsál.

Mindenesetre a rali világbajnokság porondja 2013-ra egy nagy egyéniséget veszít Petter búcsújával!

 

Andrew