Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta R5 - Evans visszatér a WRC 2-be

 

Evans visszatér a WRC 2-be

Az M-Sport megerősítette, hogy a 2015-ös rali világbajnoki csapatuk egyik pilótájával, Elfyn Evans-szal egy R5-ös programra törekednek idén.

A wales-i versenyző monte-carlói és svédországi részvétele biztos, ezeken a futamokon a WRC 2-ben fog rajthoz állni a Fiesta R5 továbbfejlesztett változatával. Az M-Sport szándéka az ezzel a lépéssel, hogy egy top pilótával – jelen esetben a rali világbajnoki futamokon két dobogós helyezéssel büszkélkedő  Evans-szal – a volánjánál mutassa meg a kocsi új változatának képességeit, egyúttal arra is reagálva, hogy több versenyző, köztük Teemu Suninen és Julien Maurin is márkát vált 2016-ra, ők mindketten Skoda Fabia R5-össel fognak idén versenyezni. A világbajnokság idénynyitójára, a Monte-Carlo Rallye-ra hét Fabia R5 nevezése érkezett be, Citroen DS3 R5-ösből hat, Peugeot 208 T16-osból három lesz látható. Fiesta R5-össel Evans-on kívül egy versenyző jelezte a részvételét, ami meglehetősen szerény szám az eddigi legnépszerűbb R5-ös kocsitól.

Az M-Sport egy olyan autót küld csatába, melynek motorja az utóbbi több mint hat hónap áldozatos munkájának köszönhetően jelentős fejlesztésen esett át az egység teljesítményének növelése érdekében. Módosítottak a hengerfejen, a dugattyúkon, a szívó és a kipufogó oldali vezérműtengelyen, a kipufogócsonkon, de új a kuplung-lendkerék együttes is. Mindezzel 32 lóerős teljesítményjavulást értek el 4500-as percenkénti fordulatszámon, a forgatónyomaték pedig 56 newtonméterrel lett nagyobb 4000-es fordulaton. Az alakulat további fejlesztéseket is tervez, a hátsó aerodinamikai eszközön, az első lökhárítón, a lengőkarokon, a Reiger lengéscsillapítókon és a kiegészítő világításon végzett módosításokat várhatóan márciusban vetik be.

„Az új evolúciójú Fiesta R5 bemutatása alkalmával egy tapasztalt pilótát szerettünk volna a kormány mögött látni, és úgy vélem, Elfyn nagyszerű munkát fog végezni azzal, hogy bizonyítja a fejlesztések mértékét” – mondta el az M-Sport első embere, Malcolm Wilson. „A Fiesta R5 egy magasan versenyképes csomag volt már eddig is – megnyerte tavaly a rali Európa-bajnokságot –, ezekkel a fejlesztésekkel pedig azt kellene látnunk, hogy a WRC 2-es tabella élén tartja Elfyn a legújabb Fiestánkat.”

A brit különítmény arról egyelőre nem tett bejelentést, hogy a megújult brit bajnokságban részt vesznek-e, de a hírek szerint vezető szerepet szánnak ott Evans-nak, mint ahogy teljes WRC 2-es bajnokságot is terveznek neki. A pilóta a WRC Academy 2012-es bajnoki címét követően versenyzett már a WRC 2-ben, 2013-ban egy győzelmet aratott a kategóriában, és a hetedik helyen zárta a sorozatot a Fiesta R5-össel. Evans egyébként három év után navigátort vált, Dan Barritt helyett Craig Parry fogja neki diktálni az itiner.

 

Andrew

 

2016. január 5.