Get Adobe Flash player

Mitől is jó a Volkswagen Polo R WRC?

A Volkswagen versenygépe jött, látott és győzött. A gyárnak pedig akár tetszik, akár nem, az egész világ úgy tekint már a hannoveri csapatra, mint a világbajnokság egyik legfőbb várományosára. De mitől is lett ilyen jó a Polo R WRC?

A technikusok érthető módon nem adnak ki túl sok információt, de egy kicsit mélyebbre ásva látható, mi az az öt faktor, ami rögtön győztessé tette a versenygépet.

 

Egyszerűség

Hisszük vagy sem, a Polo R WRC nem egy bonyolult autó. Az ellenfelek aggódhatnak is, hiszen az okosságok később jönnek csak – a csapat már dolgozik a Polo 2014-es változatán, ami nyilvánvalóan nagy előrelépés lesz. A jelenlegi autó még egy meglehetősen hagyományos irányvonalat képvisel. Mivel ebben az évben csatlakozott, a Volkswagen nem akarta azt, hogy a szabályok komplex értelmezése miatt elvesszen a rengetegben, inkább kijöttek egy versenyautóval, hogy minél többet tanuljanak.

 

Megbízhatóság

A megbízhatóság szorosan összefügg a fentebb említett egyszerűséggel. Minél egyszerűbb egy autó, annál megbízhatóbb, és sebezhetetlennek is bizonyult eddig mindkét Polo. Ez igencsak lényeges tulajdonság egy olyan cég számára, aminek a hírneve nagyon is a megbízhatóságra épül. Szlogenjük több éven keresztül ez volt: „Bárcsak minden ilyen megbízható lenne az életben, mint a Volkswagen.” Eddig – úgy néz ki – ez működik is.

 

Súlyelosztás

Miután az alapvető kezelhetőségi tulajdonságokat ez határozza meg, a kocsi megfelelő súlyelosztása prioritás volt. Az autót nagyon jól kiegyensúlyozták, ami a mechanikus alkatrészek túlzott terhelését is csökkentette. Következésképpen a Polo R WRC-t könnyű vezetni, nincsenek rossz tulajdonságai. Ez az, amit Carlos Sainz már a legelső teszten is megjegyzett.

 

Aerodinamika

Az aerodinamika a raliautók esetében nem olyan fontos paraméter, mint a pályaautóknál. A Volkswagen ennek ellenére nagyon sok időt töltött szélcsatornás tesztekkel, hogy optimalizálja a karosszériát és a spolierek kialakítását. A kitűnő súlyelosztással együtt a jó aerodinamika azt jelenti, hogy az autó nagy sebességnél is stabil és nagyon szépen is ugrik. Ez látszott is Svédországban. A fenti fotón emellett az is észrevehető, hogy a futómű is hatékonyan dolgozik.

 

Tapasztalat

A Volkswagen ugyan egy vadonatúj csapat, de rendkívül nagy tapasztalattal rendelkeznek, főként technikai oldalon. A korábbi Forma-1-es tervező, Willy Rampf vezeti a műszaki csapatot, ő új gondolatokat hozott, melyek a nagy tapasztalatokkal rendelkező, Marcus Grönholmot két világbajnoki címhez segítő Francois-Xavier Demaison szakértelmével egyesültek. Egy nagyon jó pénzügyi háttér is rendelkezésre áll (ami nem kevés, de nem is olyan monumentális, mint azt sokan gondolják), ez a megfelelő fejlesztési program végrehajtásához szükséges.

 

Andrew