Get Adobe Flash player

Nem elég erős a Polo futóműve

 

Latvala mexikói esete

Jari-Matti Latvala azt mondja, nem volt esélye arra, hogy kikerülje az úton lévő követ a Mexikó Rally harmadik gyorsaságiján, ami annyira megrongálta a Volkswagen Polo R WRC felfüggesztését, hogy a finn versenyzőnek nem volt lehetősége a folytatásra. Az eset a pénteki nyitó szakaszon, a verseny első igazi gyorsaságiján történt, mindössze ötszáz méterrel a rajt után.

Latvala csupán néhány másodpercet töltött az El Cubilete elnevezésű, 22 kilométeres szakaszon, amikor egy ütés után eltörött az autó jobb első lengőkarja, idő előtti búcsúra kényszerítve a finn párost.

„A gyorsasági harmadik kanyarjában történt az eset, szállt egy kis por a levegőben” – mesélt Latvala. „Szerintem az előttünk rajtoló autó fordította ki a követ, ami az út közepén hevert. Amikor megláttam, nem volt már rá esélyem, hogy kikerüljem. Mivel az autó aljának az a legerősebb eleme, próbáltam a kartervédővel elkapni, ezzel nem sérült volna más. Sajnos a kő megütötte a lengőkart, ami eltörött, így azonnal elvesztettem az kormányzást is.

Szerencsétlen dolog és zavaró is ilyen hamar kiesni, de nem feledjük, az idei még csak az első idénye az autónak a rali világbajnokságon. Ez egy olyan dolog, amit a tesztek során nem tapasztaltunk, ugyanakkor ilyenek előfordulhatnak a rali világában. Tanulnunk kell ebből és fejlődnünk.

A csapattárs, a versenyben vezető Sebastien Ogier ugyanakkor nem aggódik a történtek miatt. „Hallottam, hogy megütött egy követ. Ezen a ralin megtörténhet az ilyen, de nem szabad, hogy verseny közben ez legyen a fejedben. Lehetséges, hogy egy gyenge pont ez, és hogy erősebbé kell tennünk, de nagyon sokat teszteltünk tavaly, nem fordult elő ilyen jellegű problémánk.”

Jost Capito, a Volkswagen csapatvezetője is higgadtan értékelt a nap végén. „Azt hiszem, két dolog is kiderült ma. Az egyik, hogy az autó murván is versenyképes. Jari-Matti pechje kapcsán a másik az, hogy tovább kell dolgoznunk a kocsin. Eltalált egy követ, ami az út közepén feküdt, de korábban nem volt ott. Semmi esélye sem volt, hogy kikerülje, emiatt a kő megütötte az autót. Normál esetben ennyit ki kellene bírnia a kocsinak. Ez az a fajta tapasztalat, amit az első murvás versenyünkön kell megszereznünk. Eltörött az alkatrész, így nem tudtuk folytatni a versenyt, de holnap visszatérünk.”

Jari-Matti Latvala a szervizparkba visszatérve így nyilatkozott: „Természetesen csalódott vagyok. Nagyon rossz így kezdeni az évet, de a balszerencse remélhetőleg véget ér hamarosan, és tovább tudunk lépni. Mikor visszaértem, azt mondtam a csapatnak, hogy ’tudom, rossz a hírnevem, de nézzétek meg a belsőkamerás felvételt’. Semmit sem tudtunk tenni. A navigátorom egy nyugodt ember, de nagyot káromkodott, mikor megtörtént az eset. Én nem káromkodtam, sokkolt, hogy meg kell állnunk.”

A Volkswagenhez az elmúlt év végén csatlakozó finn beszélt arról is, hogy a verseny hátralévő részében különös figyelmet fordítanak a lengőkarok állapotának ellenőrzésére. „A csapat megvizsgálta az alkatrészt, és azt mondják, javítani kell rajta, mivel nem eléggé erős jelenleg. A teszteken nem láttuk ezt még, de azért vagyunk itt, hogy tanuljunk ebben a szezonban. A portugál versenyig meg tudjuk erősíteni, most viszont oda kell figyelnünk rá. Talán az lenne a legjobb ötlet, hogy minden szervizparkban kicseréljük őket.”

A Volkswagen Motorsport megerősítette, Latvala szombaton folytatja a versenyt a Rally 2 szabályok szerint.

 

Fotó: Facebook

 

Andrew