Get Adobe Flash player

Erősebb MINI

 

A Prodrive elkészült a MINI John Cooper Works WRC növelt teljesítményű motorjával.

A fejlesztés nyolc lóerős többletteljesítményt és ugyanilyen értékű forgatónyomaték növekedést eredményez a 33 milliméteres turbószűkítővel ellátott World Rally Car specifikáció esetében, míg a 30 milliméteres szűkítővel szerelt Szuper 2000-es verzió erőforrása öt lóerővel gyarapodott.

„A motor jelenlegi homologizációs keretein belül dolgozva a teljesítmény javítása a kompresszióarány növelésével, valamint a vezérlés és a kopogásérzékelés optimalizálásával valósult meg” – áll a Prodrive közleményében.

A MINI John Cooper Works WRC-ket fejlesztő Prodrive motorfejlesztési részlege az év elején kezdte meg a munkálatokat az erőforrás javításán. A részleg főmérnöke, Jason Hill a következőket nyilatkozta: „A motor jelenlegi homologizációja adta előnyöket használtuk ki, hogy szignifikáns fejlesztéseket hajthassunk végre. Míg a csúcsteljesítményre és a legnagyobb nyomatékra vonatkozó adatok önmagukért beszélnek, addig a legfontosabb változás, hogy a teljesítménygörbe alatti terület sokkal nagyobb, amivel jóval rugalmasabb lett a motor. Ez az, amit a pilóták azonnal érezni fognak.”

Az erőforrást először a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Portugál Rally-n vetik be, azt a Lotos Team WRC színeiben rajthoz álló Michal Kosciuszko fogja használni. A módosított alkatrészek a 01B fejlesztésű MINI-k WRC és S2000-es változataiba is beépíthetők.

 

Andrew