Get Adobe Flash player

Rali világbajnokok a rallycross-ban

 

Carlos Sainz Barcelonában debütál

 

A kétszeres rali világbajnok Carlos Sainz az X-Games barcelonai viadalán mutatkozik be a rallycross szakágban. A világbajnokságtól 2004-ben visszavonult 51 éves spanyol a város Olimpiai Stadionjában megrendezésre kerülő eseményen a Marklund Motorsport Volkswagen Polo supercar-jával fog részt venni.

„Az Európa-bajnokság legutóbbi versenye után a portugáliai Montalegre-ben teszteltem az autót” – mondta el Sainz. „Beszéltünk arról, hogy mit kellene változtatni, de akkor még nem döntöttem arról, hogy versenyezni is fogok-e. Most már minden sínen van, tartunk még egy tesztet, hogy megtaláljuk azokat a beállításokat, amik a legjobban tetszenek.”

A Volkswagennél tanácsadói szerepkörben tevékenykedő Sainz, aki a Marklund Motorsportot is segíti a Polo fejlesztésében, még a héten kipróbálja az autót egy, a barcelonaihoz hasonló pályán.

Az 1990-es és 1992-es világbajnok olyan nagyságok mellett lép pályára, mint az X-Games legenda Travis Pastrana, Ken Block és Brian Deegan, a Dakar győztes Nani Roma, vagy a brit rallycross-os fenegyerek Liam Doran, aki a MINI új, rallycross változatával száll csatába a katalán fővárosban.

 

Loeb a francia Európa-bajnoki futamon indul

 

Sebastien Loeb hazája Európa-bajnoki rallycross viadalán áll rajthoz Loheac-ban augusztus végén, ahol korábbi riválisával, a rallycross kontinensbajnokságban idén teljes szezont teljesítő Petter Solberggel is megmérkőzhet.

A 39 esztendős Loebnek nem ez lesz az első rallycross versenye, 2012 júliusában részt vett a los angelesi X-Games-en, melyen a Citroen DS3 XL-lel megszerezte a győzelmet.

„Tavaly élveztem az X-Games-et, most is valami hasonlóra számítok” – mondta el a kilencszeres világbajnok. „Loheac a rallycross szentélye. Ez egy közismert esemény, rengeteg néző van mindig. A sport oldaláról ez is egy kemény viadal.”

A rallycross immár a sokadik szakág lesz a francia sztár számára az idei évben, indult már a rali világbajnokság és a FIA GT sorozat egyes futamain, részt vesz a Porsche Supercup két megmérettetésén, de rajthoz fog állni a Pikes Peak hegyiversenyen is. Sokoldalúsága ellenére Loeb tisztában van vele, hogy komoly csata vár rá Loheac-ban.

„2013 kétségtelenül kihívásokkal teli év. Patrick Germain, a loheac-i rallycross futam szervezője hívott meg, és úgy döntöttem, igent mondok” – indokolta döntését Loeb. „Az X-Games-en kívül nincs rallycross-os tapasztalatom, úgyhogy valószínűleg keményen kell küzdenem ezen nagyszerű bajnokság gyors specialistái ellen. Nem hagyhatok ki egy ilyen lehetőséget, hogy pályafutásom során legalább egyszer részt vegyek egy ilyen versenyen, főként azért, mert egy Citroen DS3-al tehetem ezt. Már alig várom, hogy Loheac-ba mehessek, találkozhassak a szurkolókkal és versenyezhessek ott.”

 

Andrew