Get Adobe Flash player

Mexikó Rally 2013

A Mexikó Rally 1. napja

 

A rali világbajnokság harmadik futama, a Guanajuato Mexikó Rally első teljes napjának végeztével Sebastien Ogier áll az eredménylista élén. A francia volkswagenes nyomában ott lohol a Qatar M-Sport pilótája, Mads Ostberg, lemaradása 33 másodperc. A harmadik pozícióban legjobb citroenesként Mikko Hirvonen várhatja a folytatást.

A Mexikó Rally csütörtökön este vette kezdetét az ünnepélyes rajtceremóniával Guanajuato városában, az UNESCO Világörökség részét képező területen tartottak, ahol a rajongók ezrei várták a mezőnyt a macskaköves utak szélén, a világbajnokság egyik leghangulatosabb eseményét teremtve. A párosok ezután rögtön teljesítettek két rövid szakaszt is, melyek közül az elsőt Thierry Neuville, a másodikat Ogier nyerte.

A pénteki napon a verseny a hegyekben folytatódott, a hosszú napon két kört tartottak négy-négy szakasszal, ezek között Leonban egy rövid utcai gyorsaságit is teljesíteni kellett a mezőnynek. Este újabb két szuperspeciál várt az állva maradt legénységekre, így nekik a tizenegy szakaszon összesen 160 versenykilométert kellett abszolválni. A nap közbeni szervizbe Ogier három szakaszgyőzelemmel érkezett, 12,9 másodpercet autózott ki a két elsőséget begyűjtő Ostberggel szemben. Ők ketten osztoztak a délutáni szakaszgyőzelmeken is, de amíg a francia problémamentesen menetelhetett, Ostberg Fiesta RS WRC-jének problémái akadtak, amivel a nap vége felé a fiatal norvég értékes másodperceket vesztett. Mikko Hirvonen a negyedikről felkapaszkodott a harmadik helyre, de bármennyire is nyomta, nem tudta tartani a lépést riválisaival.

Thierry Neuville a negyedik, jól tempóban autózott, de a negyedik gyorsaságin a gumik kímélése miatt visszavett, ekkor adta át Hirvonennek a dobogós pozíciót, akivel szemben még mindig harminc másodpercen belül van, ugyanakkor az utána érkezők, Dani Sordo és Nasser Al-Attiyah tisztes távolból követik.

Több páros számára is drámaian alakult a verseny kezdete. Jari-Matti Latvala volt a körülmények első áldozata. A pénteki nyitó szakaszon a finn eltalált egy követ, ami eltörte a Polo R WRC felfüggesztését. A finn folytatni fogja a rally 2-es szabálynak megfelelően, de a tetemes időbüntetés miatt már igazából csak tesztelni tudnak. Evgeny Novikov is csalódott, nyolc percet álltak ugyancsak az első gyorsaságin, miután egy kő megütötte a Ford padlólemezét, megbénítva az ECU csatlakozóit. Az orosz pilóta és navigátora, Ilka Minor úrrá tudtak lenni a problémán, de a következő szakaszon az egyik csatlakozó meglazult, amivel további időt vesztettek. Chris Atkinsonnak szintén a murvás utaknak köszönhetően akadtak műszaki problémái. A hibát meg tudták javítani a normál közúti szakaszon, de a következő időellenőrzőből késtek, így csupán a tízedikek.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 1h 57min 46.9sec
2. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +33.0s
3. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +42.0s
4. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 07.1s
5. Dani Sordo Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +2m 40.1s
6. Nasser Al-Attiyah Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 24.1s
7. Ken Block Hoonigan Racing Division Ford Fiesta RS WRC +4m 46.5s
8. Benito Guerra Citroen DS3 WRC +6m 03.4s
9. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +6m 25.4s
10. Chris Atkinson Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +7m 15.1s

 

Andrew

 

2013. március 8.