Get Adobe Flash player

Éjszakai ralizás - Fényalagút, csőlátás

 

Fényalagút, csőlátás

A raliversenyek különleges megmérettetései az este sötétjében megrendezésre kerülő gyorsasági szakaszok.

Van, aki nem kedveli őket, sokan azonban szeretik ezeket az extrém kihívásokat. A Volkswagen Motorsport versenyzője, Andreas Mikkelsen az utóbbiak közé tartozik. „Az éjszakai gyorsasági szakaszok briliánsak. A fénysugarak alagutat képeznek az autó előtt. Ez nagyon jó, mivel nem látod a veszélyeket. Csőlátásod van ettől, ami elképesztő. Csak a fényeket látod, és nagyon gyorsan jön minden. Nagyon különleges ez, mivel az úton kívül minden sötét. Nincs semmi, ami zavarhatna, teljes koncentráció ez.”

Az éjszakai rohanás a navigátorok számára is különleges varázslatot rejt. „Olyan, mintha gubóban lennél. A félhomályos cockpitben csaknem az az érzésed, hogy te és a pilótád vagytok az egyedüli emberek a világon” – magyarázza az ugyancsak a Volkswagen kötelékébe tartozó Julien Ingrassia. Sebastien Ogier mitfárere számára néha spirituális dimenzióba megy át a dolog. „A sötétben még precízebben kell olvasnod az itinert, mint nappal. Annyira koncentrálok, hogy néha úgy érzem, a saját testemen kívülről nézem magamat.”

Ogier egyetért ezzel. „Csak akkor mehetsz a sötétben gyorsan, ha száz százalékig megbízol az itinerben. A legapróbb kétség is másodpercekbe kerülhet.”

A modern kor ralisportjának egyik különleges faktora, hogy a versenyzőknek nincsen tapasztalata az éjszakai versenyzésben. Jari-Matti Latvala nem tartozik közéjük, a finn pilóta sokat vezetett sötétben. „Nagyon fontos az, hogy a lámpáid teljesen rendben legyenek, jól lássál és jól emlékezz a szakaszra, mivel kevesebb a fény és az út hullámait sem veszed észre annyira. A lámpákkal csak az előtted lévő utat látod, amerre a lámpák világítanak, de az út széleiből nem látsz annyit, mint amennyit nappal. Az itineredben emiatt nagyon meg kell bíznod, ebből tudhatod, merre kanyarodik az út, mivel nem látod a kanyarokat előre.”

A versenyzők élvezik azt, ha tökéletes az idő, és kristálytiszta látási viszonyok fogadják őket. „Teljesen más a történet egy murvás szakaszon ködben vagy porban” – mondja Mikkelsen, utalva arra, hogy egyes esetekben komoly veszélyeket is rejthetnek az éjszakai szakaszok.

 

Andrew