Get Adobe Flash player

Monte-Carlo Rallye 2013

A Monte-Carlo Rallye 1. napja

 

A Citroennel versenyző Sebastien Loeb áll az eredménylista élén a 2013-as rali világbajnokság első futamának, a Monte-Carlo Rallye-nak a nyitó napját követően. A korábbi csapattárs, Sebastien Ogier a második a Volkswagen Polo R WRC bemutatkozó versenyén, a harmadik helyről Mikko Hirvonen várhatja a folytatást.

A 81. Monte-Carlo Rallye Valence-ben rajtolt el, a versenyzőkre két körben ugyanaz a két szakasz várt az Ardeche déli régiójában, összesen 135 versenykilométert kellett teljesíteniük. Az előző napi hóesés csalóka, megjósolhatatlan feltételeket teremtett, ami a szokásoknak megfelelően a gumiválasztást és az önbizalmat helyezte előtérbe kritikus faktorként.

A Volkswagen Motorsport ebben a szezonban csatlakozott a sorozathoz, így minden szem a Polo R WRC-re meredt, Sebastien Ogier pedig nem okozott csalódást, a nyitó, 37,1 kilométeres szakaszt megnyerte. A nap során is ő maradt Loeb legközelebbi riválisa, de az utolsó gyorsaságin az útviszonyok rosszabbá váltak, itt a francia egy percet vesztett. Ettől függetlenül az egyévnyi World Rally Car-t nélkülöző időszak után is remek teljesítményt nyújtott Ogier, így Loeb után második a rangsorban. Loeb dominált a másik három szakaszon, a kilencszeres világbajnok ennek köszönhetően egy perces előnyre tett szert. A tapadás és az önbizalom hiányával küszködő Mikko Hirvonen a harmadik a másik Citroen DS3 WRC-vel. Az ugyancsak citroenes Dani Sordo problémák nélkül érkezett a negyedik helyre a nap végén, őt a másik Volkswagen Polo és pilótája, Jari-Matti Latvala üldözi. A finn a nap közben elvégzett beállítás módosítások után jobban teljesített, mint délelőtt, a tízedik helyről kapaszkodott fel a legjobb ötbe. A Qatar M-Sport alakulat legjobbja Evgeny Novikov, a hatodik helyen álló orosz után csapattársa, Mads Ostberg és a korábbi Monte-Carlo győztes, ezúttal egy DS3 WRC-vel rajthoz álló Bryan Bouffier következik. Az első nevesebb kieső Thierry Neuville volt, a fiatal belga a Fiesta RS WRC futóművét szakította ki. Miután Monte-Carlóban nem él a Rally 2 szabály Neuville-nek nincsen lehetősége a következő napi folytatásra.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC 1h 39m 49.0s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +1m 20.3s
3. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 46.7s
4. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen Total WRT DS3 WRC +2m 01.2s
5. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +2m 32.2s
6. Evgeny Novikov Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 50.6s
7. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 55.1s
8. Bryan Bouffier Citroen DS3 WRC +2m 57.1s
9. Juho Hanninen Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 03.5s
10. Martin Prokop Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +6m 11.3s

 

Andrew

 

2013. január 16.