Get Adobe Flash player

Időjárás előrejelzés a rali világbajnokságon - A Meteo France emberei egymás ellen

 

A Meteo France emberei egymás ellen

A rali világbajnokság csapatai időjárás előrejelzők szolgálatait veszik igénybe a teljes szezon során. A szakértők jelen vannak a versenyeken, melyeken az eső korrekt előrejelzése a győzelem és a vereség között dönthet. A Deutschland Rallye és a Francia Rallye például mindig is egy kényes feladat.

Manapság a legtöbb okostelefon tulajdonos rendelkezik időjárás előrejelzéses alkalmazással, amivel gyakorlatilag a világ bármely részére vonatkozóan meg tudja nézni a várható időjárást. Tudjuk azonban mindannyian, hogy ez nem száz százalékosan megbízható. Ahhoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy a legpontosabb adatok állnak rendelkezésükre a teljes körre történő gumiválasztás előtt, a ralisport top csapatai profi időjósokban bíznak.

A világbajnokság német állomásán a www.best-of-rallylive.com a Meteo France emberével, Guy Bottlaenderrel beszélgetett a szakember szerepéről, aki már régóta ismerős arca a szervizparknak, hiszen ő a Citroen Racing meteorológusa.

Ebben a szezonban Franck és Fred is csatlakozott hozzá, akik Guy részlegénél, a Meteo France Sportnál dolgoznak. Ők az M-Sport és a Hyundai számára adnak tanácsot, míg a Volkswagen a német televíziós meteorológus, de a rali világbajnokság futamain jelen lévő Silke Hansen információiban bízik.

„A Deutschland Rallye-n uralkodó időjárás évről évre különböző lehet, de Trier régióját alapvetően ugyanaz a hatás uralja, mint Spa-Francorchamps-ot vagy a Nürburgringet, melyek nincsenek innen túl messze.” – magyarázta Guy. „Mindezek a helyek azokon a hegyeken fekszenek, melyeket az esőfelhők először érnek az Északi-tenger irányából a szárazföld fölé tartva. Az esők csaknem biztosak az évnek ebben a részében. A hétvégi spai Forma-1-es futam ugyanakkor valószínűleg többet fog ebből érzékelni, mivel az közelebb van a tengerparthoz.”

Bottlaender előre látta, hogy a Deutschland Rallye szombati napjára befolyással lesz az eső

 

Ebben a szezonban ez idáig az időjárás előrejelzés nem volt különösebben nagy kihívás, leszámítva a bajnokság első reggelét, amikor a váratlan havazás kisebb káoszt okozott a Monte-Carlo Rallye szakaszain.

„Az kemény volt” – értett egyet Bottlaender. „Meg kell hagyni, Franck, Fred és az én számomra ugyanazok az adatok állnak rendelkezésre, úgyhogy olyan professzionálisnak és pontosnak kell lennünk, amilyenek csak lenni tudunk. Teljesen függetlenül dolgozunk egymástól. Természetesen a korábbi évi eseményekről hozzáférhetnek a jelentéseimhez, de nem segítünk, ha valamelyikünknek problémája van például a számítógépével. Amennyiben ilyen történik, a toulouse-i központot hívhatjuk segítségül. Mindannyiunk a ’saját’ csapatának győzelmét akarja, úgyhogy van néha egy kis barátságos ugratás, amikor visszatérünk az irodába!”

A Meteo France Sportnak az autósport más ágaiban is vannak ügyfelei. „Frank például a Porsche Teamnek asszisztált a hosszútávú világbajnokság silverstone-i fordulóján, én pedig a Toyota Racinggel dolgozom a hosszútávú sorozatban. Az M-Sport ugyancsak él a szolgálatainkkal a Blancpain GT versenysorozatban, beleértve az elmúlt hónapban megrendezett 24 órás spa-francorchamps-i versenyt is.”

 

Andrew