Get Adobe Flash player

Deutschland Rallye 2013

A Deutschland Rallye 1. napja

 

Miután a Monte-Carlo Rallye havas, jeges útfelületen zajlik, a szakértők a 2013-as rali világbajnokság első igazi aszfaltfutamának a Deutschland Rallye-t tartják. A sorozat kilencedik állomásán ehhez a megmérettetéshez érkezett a mezőny, ami a Mosel-völgy szőlőültetvényei között kanyargó utak, a Saar-vidék gyors szakaszainak és a baumholderi katonai gyakorlóterep különleges egyvelegét nyújtja a versenyzőknek 372 gyorsasági kilométert magában foglalva.

A viadalra mindhárom nagy csapat többnapos teszttel készült Trier közelében, természetesen azt próbálta megfejteni mindneki, hogy milyen beállítások lennének a legoptimálisabbak a különböző kihívásokat tartalmazó szakaszokra. A Citroen a Monte-Carlóban, a tengerentúli versenyeken, majd a Szardínián használt DS3-akat adta versenyzőinek, az M-Sport viszont nem variál, most is ugyanazokat a kocsikat indította, mint amivel az év elejétől futnak. A hazai versenyére készülő Volkswagen semmit nem bízott a véletlenre, teljesen új autókat hozott Sebastien Ogier-nek és Jari-Matti Latvalának is. Andreas Mikkelsen ugyanakkor nem állhatott rajthoz, navigátorának, Mikko Markkulának a pályabejáráson előjöttek finnországi gerincfájdalmai, az MRI vizsgálat két törött csigolyát mutatott ki. Szintén csak a pályabejáráson vett részt Kris Meeke és Jarkko Nikara, de ők a versenyre nem is neveztek.

Egy évvel Fiona 2 megsemmisülése után a Jipocar Fiona 1 mellé egy másik Fiestát is csatasorba állított, Martin Prokop ezzel rajtolt el Németországban. Technikai vonatkozású hír, hogy az Opel előfutóként egy Adam R2-t prototípust kívánt indítani a versenyen, természetesen teszt jelleggel.

A négykerékhajtású gépekkel rajthoz álló párosoknak a Michelin a Pilot Sport, a DMACK a DMT-RC gumijait szállította Trierbe, a 28 lágy és 20 kemény abroncsból összesen 28-at használhatnak fel a versenyzők. A szervizparkok számát tekintve ez azt jelenti, hogy nem tudnak minden lehetőségnél új abroncsokat felszerelni, óvni kell tehát a fekete mágiát a hétvége során.

Ami tulajdonképpen nem is hétvége, hiszen a rajtceremóniára, valamint két gyorsaságira csütörtökön sor is került már. A szokásoktól eltérően a rajtot Kölnben, a székesegyház előtt tartották, ahol a rajtdobogóra azzal a tudattal gurulhatott fel a pontversenyt vezető Ogier, hogy a dolgok kedvező alakulása esetén akár már a világbajnoki címét is ünnepelheti célba érésekor.

A francia ennek megfelelően bekezdett, az első 23 kilométeren 4,6 másodperccel volt jobb mindenkinél. „Nem volt olyan jó. Nem vagyok elégedett az autóval, nagyon alulkormányozott. Megpróbálunk valamit változtatni a beállításokon, mert nehéz az autót így vezetni" – nyilatkozta a Volkswagen elsőszámú pilótája a szakasz céljában. Baljóslatú jel a többiekre nézve… És az Ogier-Ingrassia kettős megnyerte a második szakaszt is, előnye 5,7 szekundum. Mögüle a mindkétszer második Jari-Matti Latvala várhatja a folytatást, aki szerint Polója túl kemény volt az első gyorsaságin, de a másodikon javult már a tapadás.

Az első szakasz szinte senkinek nem nyerte el tetszését, már a harmadiknak rajtoló Thierry Neuville is a sok felhordásra panaszkodott. A belga estére megtartotta rajtpozícióját, akit a teljesítménykényszer alatt versenyző Dani Sordo követ kisebb karosszérialapogatás után. Mikko Hirvonen megtalált egy nagy gödröt, amitől vibrációk léptek fel Citroenjében, utána Mads Ostberg következik a Fiesta WRC-vel, aki a többiekhez hasonlóan alulkormányozottságra panaszkodott. Csapattársa, Evgeny Novikov az első szakaszon búcsúzott egy vezetői hiba után. Túlságosan bekezdett az orosz saját bevallása szerint, Fordja nem sérült túlságosan, de nem tudtak visszajönni az útra.

A WRC 2-ben az abszolút tízedik helyen álló Robert Kubica (Citroen DS3 RRC) vezet, utána Elfyn Evans (Ford Fiesta R5) és Sepp Wiegand (Skoda Fabia S2000) következik. Két R5-ös Fiesta is búcsúzni kényszerült már, Robert Barrable az első szakaszon hibázott, Karl Kruuda pedig a hírek szerint a rajtdobogón.

A WRC 3-ban Sebastien Chardonnet, Christian Riedemann és Quentin Gilbert, a junioroknál Jose Suarez, Pontus Tidemand és Yeray Lemes az első három sorrendje.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 19min 33.2sec
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +5.7s
3. Thierry Neuville Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +12.7s
4. Dani Sordo Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +20.5s
5. Mikko Hirvonen Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +25.7s
6. Mads Ostberg Qatar M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +30.6s
7. Nasser Al-Attiyah Qatar WRT Ford Fiesta RS WRC +41.4s
8. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +45.6s
9. Michal Kosciuszko Lotos Team WRC Ford Fiesta RS WRC +51s
10. Robert Kubica Citroen DS3 RRC +59.8s

 

Andrew

 

2013. augusztus 22.