Get Adobe Flash player

Kankkunen és Kubica a ralisport szépségéről

A ralisport különleges, összetett, semmi mással össze nem hasonlítható sportág. A sportág négyszeres világbajnoka, Juha Kankkunen és a Forma-1-ben egy futamgyőzelemmel rendelkező, de ralibalesete miatti sérülésének köszönhetően a raliba átpártolt Robert Kubica beszél arról, hogy miben is más ez a műfaj, mint a zárt pályás autóversenyek.

Kankkunen arra a kérdésre válaszolt, hogy szerinte kik a jobbak, a pályaversenyzők, vagy a ralipilóták.

„Sokszor tették fel ezt a kérdést azokban a napokban, amikor raliversenyző voltam. A kétfajta versenyzés túlságosan különböző ahhoz, hogy össze lehessen hasonlítani. Míg a raliban a pályára koncentrálsz, a pályaversenyzők az egyik szemüket az ellenfeleken kell, hogy tartsák. A raliban sokkal intuitívabban kell vezetni. A gyorsasági szakaszokat egyszer vagy kétszer tudod bejárni, aztán élesben megy: találd meg a határokat az óra ellen. Valami váratlan mindig történhet, amire spontán kell reagálnod. Ez írja le a rali különlegességét.”

A raliversenyek során – a pályaautózással ellentétben – a párosok nincsenek hermetikusan elzárva a szurkolóktól, amit bevallása szerint Kubica nagyon is élvez.

„Imádom a ralik hangulatát. Elképesztő ez, és bármerre megyek, a rajongók nagyon barátságosak. Sokkal közelebb vagyunk hozzájuk itt. Szeretek beszélgetni velük, autogramot adni és osztozni a ralisport szenvedélyében. Ez egy nagyon látványos és nézőbarát sport. Nagyon élvezem.”

 

Andrew