Get Adobe Flash player

LED-es lámpasor - Fényszóró-innováció

 

Fényszóró-innováció

Egy ideje gyártják már a LED-es világítási rendszereket és használják is versenyautókhoz, a ralisportban történő alkalmazásban ugyanakkor csak 2013-ban találta meg ez a technológia az útját. Az Egyesült Királyságbeli székhelyű Lazer High Performance Lighting új fényszórórendszert fejlesztett, amiről azt mondják, tisztább fényt ad, ráadásul kisebb súllyal rendelkezik, mint a hagyományos halogén vagy HID (High Intensity Discharge – nagyteljesítményű kisülőlámpa) lámpák.

Hogy ezt elérjék, a lézer diódaként ismert fényforrásokat használják a rendszerben. A LED-eknek és a lézer diódáknak hasonló a fénygeneráló struktúrájuk, de amíg a LED spontán fényt bocsát ki, a lézer dióda tükörstruktúrákat tartalmaz, ami stimulálja a diódán belüli kibocsátást és kiterjeszti a kibocsátott fényt (ebből a „laser” (lézer) betűszó: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

Ezeknek a diódáknak a fényforrásként történő használata számos előnyt hordoz magában. Az első, hogy csökkenthető a rendszer teljes súlya, mivel a fényszórókhoz nem kellenek olyan alkatrészek, mint amilyen az HID lámpák nehéz előtétje. A fényáram/tömeg értéket tekintve egy átlagos HID fényszórórendszer 2500 lumen/kilogrammot biztosít, míg az új LED-es rendszer ugyanakkora súlyú kivitel esetén ennek több mint dupláját tudja, 5800 lumen/kilogrammot. A másodlagos előny az alacsonyabb energiafogyasztás: az HID lámpák 40-70 lumen/wattos fényhasznosítási értékkel működnek, összehasonlítva ugyanez 70-120 lumen/watt a LED lámpáknál.

 

Andrew