Get Adobe Flash player

Büntetések a ralisportban

 

Tiltott pályabejárásért eltiltás

A rali világbajnokság WRC 3-as kategóriájának versenyzőjét, Stephane Consanit kizárta a Nemzetközi Automobil Szövetség a sorozatból, miután a Francia Rallye-t megelőzően tiltott pályabejáráson érték.

Consani szeptember 26-án a verseny leghosszabbnak számító, 34 kilométeres Vosges és Pays d’Ormont közötti szakaszának útvonalán balesetet szenvedett, miközben tiltott pályabejáráson érték. A francia barátnője autóját vezette, elmondása szerint pánikba esett, amikor észrevette, hogy a versenyrendezők követik, és lecsúszott az útról.

Consani a Francia Rallye szuperspeciálján még elrajtolt, de pénteken reggel személyes okokra hivatkozva nem folytatta már a versenyt.

A WRC 3-as bajnokság hetedik helyén álló versenyzőtől az eset következtében elvették pontjait és az utolsó két világbajnoki futamra felfüggesztették részvételét. Az ügyet azzal a kérvénnyel továbbítják a Francia Autósport Szövetség felé, hogy függesszék felé Consani licencét.

 

Consani bánja bűnét

Stephane Consani azt mondja, mélységesen sajnálja, hogy a múlt héten megrendezett Francia Rallye-t megelőzően illegális pályabejáráson vett részt a viadal útvonalán.

A feltörekvő franciát a verseny sportbírói 24 órával azután idézték be, majd zárták ki, hogy Sebastien Loebbel és Sebastien Ogier-vel részt vett egy a sajtótájékoztatón, melyen a francia autósport szövetség (FFSA) Equipe de France fiatal versenyzők számára kiírt tréningprogramját promótálták, aminek ő is tagja volt a tette napvilágra kerüléséig.

Amellett, hogy hazája világbajnoki futamáról kizárták Consanit, eltiltották attól is, hogy részt vegyen az idén hátralévő világbajnoki viadalokon és Citroen Top Driver megmérettetéseken, de megfosztották az eddig megszerzett Citroen Top Driver és WRC 3-as bajnoki pontjaitól is. Kilátásba helyezték továbbá, hogy elveszik francia versenyzői engedélyét, valamint hogy beidézik az FFSA döntéshozó bizottsága elé, ahol további büntetések várhatnak rá.

„Azzal, hogy csaltam Elzászban, ahol a francia szövetség színeit és az Echappement magazin ’év reménysége’ címet viseltem, nagyon rosszul érzem magam, megszegtem kötelezettségeimet és elárultam mindenkit, aki belém fektette bizalmát” – mondta el egy közleményben Consani. „Tetteim következményeit nem vettem teljesen figyelembe. Keserűen bánom már, amit csináltam: sok ember volt, aki bízott bennem, és nem figyeltem sok ember tanácsára. Teljesen megértem pilóta- és navigátortársaim haragját, szeretnék őszintén bocsánatot kérni mindenkitől. A Francia Autósport Szövetségnek és elnökének, Nicolas Deschaux-nak, Morgan Caronnak és Olivier Pignon-nak, valamint Christophe Lollier-nak és Sebastien Menardnak, az Equipe de France összes munkatársának és az Echappement magazin teljes stábjának, a Citroen Racingnek, a Francia Rallye szervezőinek, Alain Rossinak, az EPSI-nek és ügyvezető igazgatójának, Pierre-Hugo Dubostnek, az Orecának, az R+ Racingnek, Renaud Poutot-nek, Simon-Jean-Joseph-nek, Jean-Pierre és Julien Nicolas-nak, navigátoromnak, Jack Boyere-nek, a PH Sport csapatának és Bernard Pialat-nak, az összes partneremnek, barátomnak és rokonaimnak, szüleimnek, testvéremnek és a kilátogató összes nézőnek, szurkolónak egy dolgot szeretnék csak mondani: mélyen sajnálom!”

Consani ebben a szezonban a Citroen Top Driver sorozatban és Franciaországban a Peugeot 208 Rally Cup-ban vett részt, ami alapján az áttörés éve címmel illették. A 208 Rally Cup-ban történt kiesések és műszaki hibák, valamint a júniusi szardíniai Citroen Top Driver futam vezető pozíciója nagy nyomást helyezett a fiatal pilótára, főleg azért, mert Equipe de France-os társai jelentős sikereket értek el.

 

Andrew

 

2013. október 9.