Get Adobe Flash player

McRae just Colin - 1997: az ausztrál győzelem

 

1997: az ausztrál győzelem

Nicky Grist, Colin McRae navigátora emlékszik vissza az 1997-es Ausztrál Rally-n aratott győzelmükre.

„Tudtam, hogy Colin gyorsabb a legtöbb pilótánál, de az ugratókhoz érve senki sem volt bevállalósabb nála. Az ausztrál pályabejárás alatt, amikor megérkeztünk a híres Bunnings komplexumhoz, Colin azt mondta: „Ezek az ugratók nagyszerűek!”

Úgy diktálta le az itinert, mint egy normál ember tenné, ami valahogy így hangzott: ’Vigyázz, jobb5 plusz a nagyugratón, bal6 ugrató, 60 bukkan…’ A probléma az volt, hogy a versenyen akkora volt a sebesség az első bukkanóra megérkezve, hogyha nem lassított le az ember, bármi megtörténhetett.

Emlékszem, mikor megérkeztünk az ugratóhoz és felszálltunk, meglepődtem, hogy minden elcsendesedett. Amikor landoltunk, alig volt idő felkészülni a második ugratóra, amire így keresztben érkeztünk. Az oldalamat az ülés szélébe vertem be a leérkezésnél. Átmentünk a vízátfolyáson, beértünk a célba, a tömeg megvadult, Colin pedig felém fordult és azt mondta: ’Tetszett, kisember?’

Próbáltam erre valami szellemeset és okosat kitalálni, amire ez sikerült: ’Milyen magasra repültünk az ugratókon? Zseniális, ez magas volt, ember! Megfájdult a fejem.’

Colintól mindig várható volt valami látványos és őrületes dolog, mivel mindig ő volt a showman, az emberek pedig emiatt szerették világszerte. Ha nézőként lett volna jelen a Bunnings-on, neki is az tetszett volna, ha valaki akkorát ugrat, mint ő.”

 

Andrew