Get Adobe Flash player

A ralisport és a környzetvédelem

 

Ausztrál Rally: zöld elismerés az FIA-tól

Az Ausztrál Rally lett a világ első olyan autósport eseménye, mely megkapta az FIA Intézet fenntarthatósági programjának legmagasabb szintű elismerését. A futam a Kitűnőségi Elismerésben részesült, ami a Környezetvédelmi Tanúsítási Keretprogram három szintje közül a legmagasabb.

Az Ausztrál Rally-t a 2013-as rali világbajnokság tízedik fordulójaként szeptemberben tartották Új-Dél-Wales Coffs Coast térségében. A verseny jövőre is a Coffs Coast-on kerül megrendezésre.

Az FIA Intézet elnöke, Gerard Saillant a következőket mondta el: „Gratulálok az Ausztrál Rally-nak és a mögötte lévő szervezőgárdának ehhez a fontos elismeréshez. Örömmel nézünk elébe, hogy folytassuk az együttműködést és hogy a jövőbeni környezetvédelmi céljaik elérésében segítsük őket.”

Az esemény elnöke, Ben Rainsford így reagált: „Az Ausztrál Rally különösen büszke az FIA Intézet elismerésére. Szerencsések vagyunk, hogy egyedülállóan szép természeti adottságaival, rendkívül gazdag növény- és állatvilágával Új-Dél-Wales tengerparti régiója adhat otthont a rali világbajnokság futamának, ami miatt az átfogó környezetvédelmi intézkedések alapvető fontosságúak az esemény tervezésében.

Az Ausztrál Rally fenntartható módú megszervezése biztosítja azt, hogy ne legyenek környezetvédelmi akadályai a rali világbajnokság évről évre történő visszatérésének.”

A verseny a ralisport környezeti hatásai miatt ért negatív megítélése 2009-ben változott meg, ekkortól kap nagyobb támogatást a kormányzattól és a helyi szervektől. Ezt azzal értéke el, hogy egy, az esemény minden aspektusára vonatkozó kultúrát és irányzatot fejlesztettek ki.

Az Ausztrál Rally fenntarthatósági és környezetvédelmi vezetője, Colin Trinder átfogó környezetvédelmi politikát hozott létre menedzsment és értékelési eszközökkel. Ezen intézkedések összessége biztosította 2013-ra azt, hogy nem voltak környezetvédelmi incidensek.

A közösség tagjait, a nézőket és a versenyzőket is arra ösztönözték, hogy környezetbarát gyakorlatokat folytassanak a verseny során, de egy programot is felállítottak arra, hogy teljes széndioxid semlegességet érjenek el a 2013-as év végére.

Az FIA Intézet vizsgálati csoportja megállapította, az igazgatósági szinttől és a felső vezetéstől a sportbírókig, felügyelőkig és az önkéntesekig a teljes szervezetnek erős a környezetvédelmi elkötelezettsége. Az esemény megmutatta, tervezett és kivitelezett a magas fokú környezetvédelmi teljesítmény, a fenntarthatóságra vonatkozó erős elkötelezettség demonstrálásra került. Egy sor impresszív dokumentum állt rendelkezésre, mint például a külön a sportbíróknak kiadott Fenntarthatósági és Környezetvédelmi kézikönyv.

 

Andrew

 

2013. november 3.