Get Adobe Flash player

Az SIT időmérési problémái

 

Az SIT 2013-tól a WRC időmérője

 

Az FIA új céggel, a Sistemas Integrales de Telecomunicacion-nel (SIT) állapodott meg a rali világbajnokság időmérési és nyomonkövetési feladatainak ellátásáról, annak ellenére, hogy a verseny szervezői és a csapatok a feladatokat az utóbbi évtizedben ellátó Stage One Technology-vel folytatták volna a munkát. A sorozatban részt vevő csapatok és a futamok szervezői is a biztonsággal kapcsolatos aggodalmukat fejezték ki, mikor a váltás híre szárnyra kapott. Az Autosport magazinhoz eljutott dokumentumok szerint az FIA ezen a héten fogja bejelenteni, hogy jövőre már az SIT-vel dolgoznak együtt.

A 2013-as sorozat egyik első versenyét tartó szervező a hírrel kapcsolatban a következőket mondta el az Autosport-nak: „Meg kell bíznunk abban, amit az FIA csinál, mert nem ismerjük az új céget. Az évad végi futamokat rendezők számára rendben van ez, de számunkra olyan, mintha kísérleti nyulak lennénk, nemde? Reménykedjünk, hogy jó lesz, hiszen a Stage One-nal sem volt soha semmilyen problémánk.”

Az SIT-vel kapcolatos döntésről szóló FIA sajtóközlemény piszkozatában ez áll: „Az FIA megállapodott az SIT-vel a rali világbajnokság 2013-as szezonjának időmérési és nyomonkövetési feladatait illetően.

A spanyol csapat lesz a felelőse annak is, hogy ezen fontos adatokat biztosítsa a sorozat promótere számára is és hogy szerves részeként fejlessze a televíziós és digitális rendszert.

A jelenleg 78 alkalmazottal rendelkező madridi cég több sportág számára biztosít magas szintű technológiát. Saját flottájuk tizenöt repülőgépet és hét helikoptert tartalmaz. A vállalatnak 1985-re visszanyúló tapasztalatai vannak a ralisporttal kapcsolatban.

A különböző telekommunikációs technológiáikkal –  úgymint időmérés, nyomonkövetés, eredmények közlése, közvetítések és a valós idejű internetes szolgáltatások – a spanyol rali bajnokságban, a Katalán Rally-n, a Portugál Rally-n, a Baja Espanán, a Bajnokok Tornáján és a UCI világkupába is beletartozó, több szakaszból álló kerékpárversenyen, a La Vuelta Espanán is dolgoztak már.

Az SIT a rali világbajnokság számára is ismerős, televíziós közvetítéseknél is használt UHF frekvenciás technológiát fogja használni.”

Az SIT eszközeit csupán kiegészítésként használták eddig a rali világbajnokságon. A 2013-as Monte-Carlo Rallye lesz az első alkalom, hogy a spanyol cég berendezései biztosítják egy világbajnoki futam teljes időmérő és nyomonkövető rendszerét.

A hír nem egészen 24 órával azután érkezett, hogy egy vezető beosztású FIA tisztségviselő az Autosport-nak arról számolt be, nincsen még döntés az ügyben.

 

Andrew

 

2012. november 7.