Get Adobe Flash player

Portugál Rally 2014 - 2. nap

A Portugál Rally 2. napja

 

A rali világbajnokság portugál állomásának második napján hat szakaszt iktattak a programba a szervezők. A három különböző gyorsaságit kétszer kellett teljesíteni a mezőnynek, ezeknek az összhossza 146 kilométert tett ki.

Az előző napi balesetek után Jari-Matti Latvala, Elfyn Evans és Robert Kubica visszaállt a versenybe reggel, az itinerhiba miatt rontó Kris Meeke-nek ugyanakkor nem volt erre lehetősége, mivel az eset során megsérült Citroenjének bukócsöve. Evans autójával hajnali négy órakor végeztek az M-Sport szerelői, míg Latvala Polójának váznyúlványát egy targonca segítségével egyengette ki a Volkswagen Motorsport.

Az éjszaka folyamán módosult az eredménylista is a Kubica-féle baleset miatti megállapított időkből kifolyólag. Juho Hanninen ugyanis defektet kapott még azelőtt, hogy odaért volna a helyszínre, a kereket ki is cserélték a szakaszon, így a Hyundai versenyzőjének neve mellé rosszabb időt írtak végül a versenyfelügyelők, mint amit a többiek kaptak.

Az előző naphoz hasonlóan helyenként saras pályák várták a versenyzőket szombaton is, úgyhogy a helyes gumitaktika fontos volt a nap folyamán. A Volkswagenek arattak a délelőtti körben, Sebastien Ogier kettő, Jari-Matti Latvala pedig egy szakaszt nyert. Ezzel előbbi átvette a vezetést az M-Sport versenyzőjétől, Mikko Hirvonentől két gyorsaságit követően. Hirvonennek a harmadik szakaszon nem volt lehetősége visszavágni, mivel az előtte rajtoló Ott Tanak balesetet szenvedett, és autója elzárta az utat. Az észt ugyanott borult fel, ahol öt évvel ezelőtt Latvala hatalmas balesetet szenvedett. Tanak kiesésével a harmadik helyre Mads Ostberg lépett fel.

Délután Ogier újabb szakaszgyőzelemmel nyitotta meg a kört, amivel megszerezte a Volkswagen Polo R WRC kétszázadik részsikerét. A háromszázhét teljesített szakaszból ez nagyon szép teljesítmény, hatvanöt százalékos a mutató. A francia világbajnok ez után sem lassított, megnyerte a hátralévő mindkét gyorsaságit, és harmincnyolc másodperces előnyre tett szert Hirvonennel szemben. Az M-Sport versenyzőjét délután a vászonig kopott hátsó gumik hátráltatták. „Addig megyek padlógázon, amíg a gumik tartanak” – mondta korábban, de a taktika nem jött be.

Ostberg a nap közbeni szervizparkból kemény gumikon ment ki, a lágyakat a Power Stage-re tartalékolja. A norvég a harmadik helyét ennek ellenére biztosan tartja. Őt a puhább abroncsokból kifogyó Dani Sordo követi, aki elégedett a Hyundai WRC-jével, de azt is elárulta, sokat kell még dolgozniuk az i20-on.

Az ötödik pozícióba a kézifékproblémával küszködő Henning Solberg kapaszkodott fel estére, mögötte honfitársa, Andreas Mikkelsen áll. A volkswagenesnek a tizenegyedik szakaszon elszállt a kormányszervója – ekkor előzte vissza Solberg –, de meg tudták oldani etapon a hibát. A norvég így tovább folytathatta a felzárkózást, miután az első napon rengeteg időt vesztett azzal, hogy új stílusban kezdtek el itinert írni a mexikói pályabejáráson elkövetett hibák miatt, az esős időjárás jócskán keresztülhúzta ezen számításukat.

Thierry Neuville ellentétes utat járt be, visszafelé csúszott, mivel két szakaszt is botorkálva tett meg a törött hátsó felfüggesztés miatt. Az esti szervizparkba Martin Prokop érkezett nyolcadikként, a két defektet is elkönyvelő, majd egy féltengely probléma miatt lelassuló  Juho Hanninen kilencedikként, Nasser Al-Attiyah pedig tízedikként.

Robert Kubica az előző naphoz hasonlóan szombaton sem tudta az összes szakaszt teljesíteni. A lengyel a második különpróbán csúszott le az útról. A Ford nem sérült meg, de miközben Kubica próbált visszatérni vele az útra, leégette a kuplungot.

A WRC 2-ben Nasser Al-Attiyah átvette a vezetést Ford Fiesta RRC-jével, miután Jari Ketomaa-nak meg kellett állnia, hogy reset-elje R5-ös Fiestájának kormányszervóját. A finn tizenegy másodpercre van a katari pilótától, őket tisztes távolból követi Pontus Tidemand, akitől négy másodperccel van lemaradva Karl Kruuda.

A junior világbajnokság mezőnyének állása a feje tetejére állt a nap folyamán. Kiesett a szombati záró szakaszon az addig toronymagasan vezető Alastair Fischer. Az értékelést – és egyben a WRC 3-as kategóriát is – Stephane Lefebvre vezeti, a második helyen Martin Koci, a harmadikon Christian Riedemann van. Lukács Kornélék nem fejezték be a napot.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 3m 39.8s
2. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +38.1s
3. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 26.7s
4. Dani Sordo Hyundai Motorsport N i20 WRC +1m 46.7s
5. Henning Solberg Ford Fiesta RS WRC +4m 29.9s
6. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +4m 44.8s
7. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +7m 21.4s
8. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +7m 21.5s
9. Juho Hanninen Hyundai Motorsport i20 WRC +7m 30.6s
10. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta RRC +9m 24.7s

 

Andrew

 

2014. április 5.