Get Adobe Flash player

Argentin Rally 2014 - 2. nap

Az Argentin Rally 2. napja

 

Az Argentin Rally második napja a Calamuchita Völgy tempósabb szakaszain zajlott, két gyorsasági szerepelt a programban. A versenyzőknek ezeket kétszer kellett teljesíteni, majd a nap végén még egy szuperspeciált. Összesen 164 versenykilométer várt rájuk.

Annak ellenére, hogy Mikko Hirvonen a pénteki balesetét követően pesszimistán nyilatkozott arról, hogy Fiesta WRC-je javítható-e, az M-Sport szerelői újjá tudták varázsolni az autót, így a finn visszaállhatott a versenybe. El tudott rajtolni Citroenjével Mads Ostberg, Volkswagenjével Andreas Mikkelsen, valamint a két Hyundai is. A Hyundai Motorsport kicserélte Dani Sordo i20 WRC-jének kipufogócsonkját, Thierry Neuville autójáról pedig kiderült, a lecsúszott turbócső miatt vesztett erejéből.

A Volkswagen szombaton sem tett másként, mint az előző napon. Az első kör mindkét szakaszán kibérelték a dobogós pozíciókat, előbb Mikkelsen, aki előtt nem volt még teleszórva kövekkel az út, majd Jari-Matti Latvala ünnepelhetett szakaszgyőzelmet. Előbbi felkúszott a negyedik helyre a nap közepére, utóbbi huszonegy másodpercre növelte előnyét a harmadik Volkswagennel autózó Sebastien Ogier-vel szemben. Latvala egyébként a verseny elején arról számolt be, hogy változtattak az itiner írási módszerükön, a kanyarokat, azok ívét részletesebben jellemzik navigátorával, Miikka Anttilával.

A nap közbeni szervizben Ogier elmondta, nehéz lesz befogni Latvalát, de megpróbálta, így a házon belüli csata tovább fokozódott délután. A nyolcadik szakaszon ennek köszönhetően mindketten hibáztak, megforogtak, majd Latvala le is fulladt egy kereszteződésben. Tempóját azonban jól mutatja, hogy még ezzel együtt is megnyerte a különpróbát, igaz, ehhez az is kellett, hogy Ogier autójának bal első gumijáról leszakadt a futófelület a gyorsasági vége felé. A gumi nem eresztett le, de az eset további következményekkel járt: a gumidarabok leszakították a Polo WRC első lökhárítóját, ami a következő szakaszon le is esett, ettől pedig elkezdett túlmelegedni az erőforrás, ami erőt vesztett, majd a vezérlés át is kapcsolt biztonsági üzemmódba. A francia versenyző ezzel további értékes másodperceket vesztett, és a nap végére fél perc fölé kúszott a hátránya.

Latvala ugyanakkor el volt ragadtatva saját és navigátora teljesítményétől a kilencedik szakasz céljában, az egyik legjobbnak titulálva azt. Finn kollégájáról Ogier is elismerően nyilatkozott. Mögöttük Kris Meeke érkezett a nap végi célba Citroen DS3 WRC-jével. Az ír pilótának voltak meleg pillanatai a pontatlanul felírt itiner miatt, ráadásul a nap során Mikkelsen lefelezte a hátrányát vele szemben. Bár két perc a különbség közöttük, Meeke-nek oda kell figyelnie a figyelemre méltó tempót diktáló norvég pilótára vasárnap.

Thierry Neuville-nek volt egy megforgása és az egyik szakasz céljában furcsa szagok jöttek elő az i20 WRC-ből, de a nap végére így is sikerült felkapaszkodnia az ötödik helyre, ráadásul megnyerte az utolsó szakaszt is. Mögötte az a Robert Kubica áll, aki a lassúra írt itinerére panaszkodott, ugyanakkor hozzátette, ezt a kompromisszumot meg kellett hozniuk, hogy összességében előreléphessen a ralis pályafutásában. Elfyn Evans leszakadt a lengyeltől, de az M-Sport utasításának megfelelően nem is akart csatázni, a saját tempóját futja.

Az előző napi balesetük után a tízedik és tizenegyedik helyig kapaszkodott fel Mads Ostberg és Mikko Hirvonen. A norvégnak a pénteki eset során megütötte a kormány a jobb kezét, aminek az állapotát a szombati a mély nyomvályús utak tovább rontottak. Dani Sordo ismét kiállni kényszerült, egy árkon keresztülhajtva megütötte a Hyundai kartervédőjét, megsérült az intrcooler és a motor, elfolyt az olaj belőle. A spanyol vasárnap nem tud visszaállni.

A WRC 2-ben az összetett az abszolút sorrend kilencedik helyén álló Nasser Al-Attiyah vezet továbbra is. Miután legfőbb üldözője, Yuriy Protasov egy vizeárokban felborult és kiesett, a katari előnye öt és fél perc az őt követő Diego Dominguezzel szemben. A harmadik pozícióból Nicolas Fuchs várhatja a folytatást.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 33m 19.1s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +31.2s
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +3m 47s
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +5m 43s
5. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +6m 40.9s
6. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +7m 14.4s
7. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +7m 52s
8. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +8m 20.9s
9. Nasser Al-Attiyah Drive DMACK Ford Fiesta RRC +16m 20.6s
10. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +20m 35.8s

 

Andrew

 

2014. május 11.