Get Adobe Flash player

Szardínia Rally 2014 - 1. nap

A Szardínia Rally 1. napja

 

Jari-Matti Latvala zárta az élen a Szardínia Rally első, drámákkal tűzdelt napját, melynek során több páros is bajba került. A finn versenyző délután felülkerekedett a körülményeken és a tízedik pozícióból állt az élre. Latvala volkswagenes csapattársa, Sebastien Ogier ugyancsak látványos felzárkózást mutatott be. A francia pilóta az első pénteki szakaszt még a kilencedik helyen zárta és a délelőtti körben az út takarításával küszködött, de fel tudott jönni a második helyig, amikor az előtte állóknak problémái adódtak. A harmadik pozícióból Mads Ostberg várhatja a szombati folytatást.

A Szardínia Rally csütörtökön vette kezdetét a Cagliariban tartott rövid utcai szakasszal. A nézők tízezrei előtt megrendezett gyorsaságin Mikko Hirvonen autózta a legjobb időt, így ő várhatta a pénteki százhatvan versenykilométert magában foglaló nyolc szakaszt az élen. A finn szombaton délelőtt már nem emiatt került a reflektorfénybe, hanem azért, mert a harmadik szakasz után a közúti etapon kigyulladt és porrá égett a Ford Fiesta WRC-je.

A délelőtti négy szakaszon a Volkswagen Motorsport két versenyzője, a világbajnoki éllovas Sebastien Ogier és a pontverseny másodikja, Jari-Matti Latvala is a rajtpozíciójukból adódó takarítói szerepkörrel küszködtek, és a tabella hátsóbb régióiban foglalhattak csak helyet. Az ötödik szakaszon aztán a feje tetejére állt minden, amikor a Hyundai csapatánál beütött a krach. Az addigi éllovas Thierry Neuville i20 WRC-jének megsérült a futóműve, míg a második helyen álló Juho Hanninen hatalmas balesetet szenvedett. Mindeközben Kris Meeke a Citroen DS3 WRC generátorhibája miatt kényszerült kiállni – a probléma feltehetően az előző esti szuperspeciál ugratóján történt kemény landolás eredménye volt –, Latvala így a hatodik helyről hirtelen a vezető pozícióban találta magát.

Délután a Volkswagenek arattak a szakaszgyőzelmeket illetően, Latvala mögé felzárkózott Ogier. Mads Ostberg azért vesztette el a második helyet, mert az utolsó gyorsaságin nem működött az ablaktörlője. Őt négy másodperccel lemaradva Andreas Mikkelsen követi, majd az egymással csatázó fordosok, Robert Kubica, Elfyn Evans, a nap közben a harmadik helyen is álló Martin Prokop, valamint Henning Solberg következik.

A WRC 2-es mezőnyt egy eseménydús nap végén az abszolút értékelés tízedik helyén tartózkodó Yazeed Al Rajhi vezeti, az ugyancsak Ford Fiesta RRC-vel autózó Nasser Al-Attiyah és Lorenzo Bertelli előtt.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 1h 49m 09.5s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +22.4s
3. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +33.7s
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +37.7s
5. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +56.9s
6. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 19.3s
7. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +1m 29s
8. Henning Solberg Adapta Motorsport Ford Fiesta RS WRC +1m 36.9s
9. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N Hyundai i20 WRC +3m 45.3s
10. Yazeed Al-Rajhi Ford Fiesta RRC +5m 15.8s

 

Andrew

 

2014. június 6.